Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a acordat postum o decoraţie militară prestigioasă lui Mohsen Fakhrizadeh, fizician în domeniul energeticii nucleare, asasinat la sfârşitul lui noiembrie lângă Teheran, a anunţat duminică televiziunea de stat iraniană, informează AFP.

Medalia de primă clasă a ordinului Nasr ('Victorie' în persană), panglica decoraţiei şi un certificat semnat de ayatollahul Khamenei au fost înmânate solemn văduvei cercetătorului de către generalul de divizie Mohammad Baqeri, şeful Statului-Major al forţelor armate iraniene, potrivit imaginilor televizate.

"Aceasta este o decoraţie ce onorează fiinţele noastre dragi ce au apărat Revoluţia Islamică, precum şi integritatea teritorială şi independenţa Iranului", a declarat generalul Baqeri, adăugând că este vorba despre distincţia cea mai importantă ce recompensează acţiuni de susţinere logistică şi materială a trupelor.

Republica Islamică a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele acestui atentat, comis, potrivit Teheranului, cu ajutorul unei mitraliere comandate prin satelit.

Fakhrizadeh, ucis pe 27 noiembrie, călătorea pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluţiei în momentul în care mitraliera a focalizat pe chipul omului de ştiinţă iranian şi a tras 13 gloanţe.

Israelul nu a reacţionat la aceste acuzaţii.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu îl descria pe Mohsen Fakhrizadeh drept directorul unui program nuclear militar a cărui existenţă a fost mereu negată de Iran.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...