Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a acordat postum o decoraţie militară prestigioasă lui Mohsen Fakhrizadeh, fizician în domeniul energeticii nucleare, asasinat la sfârşitul lui noiembrie lângă Teheran, a anunţat duminică televiziunea de stat iraniană, informează AFP.

Medalia de primă clasă a ordinului Nasr ('Victorie' în persană), panglica decoraţiei şi un certificat semnat de ayatollahul Khamenei au fost înmânate solemn văduvei cercetătorului de către generalul de divizie Mohammad Baqeri, şeful Statului-Major al forţelor armate iraniene, potrivit imaginilor televizate.

"Aceasta este o decoraţie ce onorează fiinţele noastre dragi ce au apărat Revoluţia Islamică, precum şi integritatea teritorială şi independenţa Iranului", a declarat generalul Baqeri, adăugând că este vorba despre distincţia cea mai importantă ce recompensează acţiuni de susţinere logistică şi materială a trupelor.

Republica Islamică a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele acestui atentat, comis, potrivit Teheranului, cu ajutorul unei mitraliere comandate prin satelit.

Fakhrizadeh, ucis pe 27 noiembrie, călătorea pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluţiei în momentul în care mitraliera a focalizat pe chipul omului de ştiinţă iranian şi a tras 13 gloanţe.

Israelul nu a reacţionat la aceste acuzaţii.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu îl descria pe Mohsen Fakhrizadeh drept directorul unui program nuclear militar a cărui existenţă a fost mereu negată de Iran.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre