Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Cercetătorul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, decorat postum de ayatollahul Khamenei

Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a acordat postum o decoraţie militară prestigioasă lui Mohsen Fakhrizadeh, fizician în domeniul energeticii nucleare, asasinat la sfârşitul lui noiembrie lângă Teheran, a anunţat duminică televiziunea de stat iraniană, informează AFP.

Medalia de primă clasă a ordinului Nasr ('Victorie' în persană), panglica decoraţiei şi un certificat semnat de ayatollahul Khamenei au fost înmânate solemn văduvei cercetătorului de către generalul de divizie Mohammad Baqeri, şeful Statului-Major al forţelor armate iraniene, potrivit imaginilor televizate.

"Aceasta este o decoraţie ce onorează fiinţele noastre dragi ce au apărat Revoluţia Islamică, precum şi integritatea teritorială şi independenţa Iranului", a declarat generalul Baqeri, adăugând că este vorba despre distincţia cea mai importantă ce recompensează acţiuni de susţinere logistică şi materială a trupelor.

Republica Islamică a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele acestui atentat, comis, potrivit Teheranului, cu ajutorul unei mitraliere comandate prin satelit.

Fakhrizadeh, ucis pe 27 noiembrie, călătorea pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluţiei în momentul în care mitraliera a focalizat pe chipul omului de ştiinţă iranian şi a tras 13 gloanţe.

Israelul nu a reacţionat la aceste acuzaţii.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu îl descria pe Mohsen Fakhrizadeh drept directorul unui program nuclear militar a cărui existenţă a fost mereu negată de Iran.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

4 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

5 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin