Cerealcom Dolj a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza modificării termenilor contractuali

Cerealcom Dolj a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza modificării termenilor contractuali

Traderul de cereale Cerealcom Dolj a informat joi că a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza prevederilor privind conținutul de cornul secarei, dezmințind informațiile apărute anterior în presă potrivit cărora inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanța, transmite Reuters.

Traderii consultați de Reuters au informat că, pentru prima dată după ce a adoptat o politică de conținut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.), inspectorii egipteni au respins direct la sursă o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc.

"Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alți termeni decât cei conveniți inițial în contract", a informat compania românească.

Cerealcom Dolj a precizat că într-o licitație organizată în data de 16 iulie de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a câștigat un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiția unui conținut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanța.

"Procedurile de încărcare au început la data de 27 august. La data de 28 august, Autoritatea fitosanitară din Egipt a decis că grâul de panificație importat trebuie să respecte condiția unui conținut zero de cornul secarei", a precizat Cerealcom Dolj într-un comunicat.

"Delegația oficialilor egipteni, prezentă la Constanța, portul de încărcare al bunurilor, a cerut Cerealcom Dolj să livreze bunurile care respectă noii parametri de calitate, modificați în mod unilateral de autoritățile egiptene. Cerealcom Dolj a refuzat noile condiții pe care GASC intenționa să îi impună și a decis să descarce cantitatea încărcată până la acel moment pe navă", adaugă compania românească.

Firma de trading subliniază că își onorează întotdeauna obligațiile contractuale. "Dar Cerealcom Dolj nu consideră normal și nici nu acceptă ca regulile să fie modificate unilateral în mijlocul jocului, după ce un acord a fost încheiat", se mai arată în comunicat.

Egiptul a mai introdus odată în cursul acestui an o interdicție similară privind importul de grâu conținând chiar și cel mai mic nivel de cornul secarei. În luna iulie însă, Egiptul a decis să renunțe la această interdicție și să accepte grâu cu un conținut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conținut zero de cornul secarei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale