
Ceremonie cu invitați de rang înalt la învestirea lui Nicușor Dan. Klaus Iohannis va lipsi de la eveniment
Fostul președinte Klaus Iohannis nu va fi prezent la ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan în funcția de Președinte al României, care va avea loc luni, 26 mai, de la ora 12:00. Acesta ar fi informat deja conducerea Parlamentului despre absența sa de la evenimentul oficial.
Potrivit unor surse parlamentare citate de Digi24, Klaus Iohannis ar fi informat deja conducerea Parlamentului că nu va lua parte la ședința solemnă a Parlamentului pentru învestirea noului președinte.
Iohannis a demisionat la începutul lunii februarie, cu puțin timp înainte ca Legislativul să voteze suspendarea sa din funcție, invocând dorința de a evita o criză politică majoră.
Ședința de învestire
Ședința solemnă a Parlamentului pentru învestirea lui Nicușor Dan în funcția de Președinte al României are loc luni, începând cu ora 12:00, la Palatul Parlamentului. Evenimentul marchează începutul oficial al mandatului de cinci ani al noului șef al statului, după validarea alegerilor de către Curtea Constituțională a României (CCR).
Președintele CCR va citi hotărârea de validare a alegerii președintelui, moment urmat de depunerea jurământului de către Nicușor Dan, conform procedurii prevăzute în Constituție. Ulterior, noul președinte va adresa primul său discurs în fața Parlamentului reunit.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” – este jurământul pe care îl va rosti și semna Nicușor Dan.
Participare internațională și foști șefi de stat
La ceremonie sunt așteptați oficiali de rang înalt din instituțiile europene, precum și foști șefi de stat – Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. De asemenea, vor fi prezenți premierul interimar Cătălin Predoiu, membri ai Guvernului, plenul Curții Constituționale și reprezentanți ai instituțiilor publice centrale.
Conform Constituției, mandatul de președinte începe oficial de la data depunerii jurământului, fiind valabil pentru o perioadă de cinci ani.
Sursa: adevarul.ro