Ceremoniile de 1 Decembrie scumpesc de 4 ori cazarea în Alba Iulia

Ceremoniile de 1 Decembrie scumpesc de 4 ori cazarea în Alba Iulia

Ceremoniile de 1 Decembrie de la Alba Iulia vor atrage un număr atât de mare de români, încât toate hotelurile din zonă au fost rezervate aproape integral cu un an înainte, iar puţinele camere rămase disponibile în oraş se vând acum de patru ori mai scump decât în mod obişnuit, conform unui studiu remis marţi AGERPRES.

Alba Iulia are o capacitate de cazare de numai 43 de unităţi, care însumează 723 de camere, respectiv 1.433 de locuri de cazare. Conform studiului realizat de Ibis Continental Hotels, în imediata apropiere, turiştii au avut ca variante de cazare doar Sebeş, cu încă 991 de locuri, precum şi Blaj şi Aiud, cu o capacitate şi mai mică.

Pentru că se aşteaptă o afluenţă mare de vizitatori în oraş de Ziua Naţională, este evident că, din punct de vedere al cazărilor, va fi o mare provocare. Se va apela la orice formă de cazare posibilă (pe lângă cele clasificate fiind luate în calcul şi cazările la rude, cunoscuţi, Airbnb sau alte forme de închiriere). De asemenea, cazările în judeţele învecinate vor fi o variantă, dar aceasta doar cu acceptarea unui parcurs dificil în ziua de 1 decembrie, când autorităţile din Alba Iulia pregătesc mai multe zone de parcare în afara oraşului de unde, cu autocare sau pe jos, lumea se va îndrepta spre Piaţa Unirii.
 
"Acest lucru face, însă, ca Sibiul, Clujul, Deva, chiar şi Sighişoara sau orice alt oraş aflat la cel mult 100 de kilometri de Alba Iulia să devină o opţiune de cazare pentru acele zile. Hotelurile din Sibiu, spre exemplu, au oferte speciale prin care reuşesc să atragă turiştii de 1 decembrie, iar asta face ca deja ele sa fie rezervate aproape în totalitate", a precizat Călin Ile, directorul general al Ibis Continental Hotels.

În paralel, şi alte oraşe din ţară organizează evenimente pentru a marca Centenarul. Se aşteaptă, spre exemplu, ca Bucureştiul să aibă şi el manifestări speciale care să atragă turişti veniţi sa vadă parada militară şi poate chiar noua catedrală, care pare că va avea primele ceremonii de deschidere cu această ocazie.

Călin Ile apreciază că autorităţile din turismul românesc nu reuşesc să facă în aşa fel încât această efervescenţă turistică să fie atinsă în mai multe perioade din an, şi chiar mai mult decât atât, să atragă cu evenimentele respective un număr mare de turişti străini. România se bazează încă pe turistul autohton, care aduce 75% din încasările din turism la nivel naţional, fiind singura ţară din Europa de Est cu balanţă deficitară în turism (adică banii cheltuiţi de români în străinătate sunt mai mulţi decât cei aduşi de străini în ţară). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN