Cerul nopţii de vineri, ring de dans pentru un cuplu inedit: Luna şi Marte

Cerul nopţii de vineri, ring de dans pentru un cuplu inedit: Luna şi Marte

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI găseşte satelitul natural al Pământului la apogeu - în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice în jurul Pământului - formând un "cuplu" inedit pe bolta cerească cu planeta Marte aflată în cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale în jurul Soarelui, informează AFP, BBC şi Reuters.

Acest spectacol astronomic rar va putea fi urmărit cu ochiul liber, deşi cei care dispun de un telescop sau măcar de un binoclu performant vor avea cu adevărat locuri în primul rând al acestui spectacol cosmic vizibil din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună, care corespunde momentului în care Selena intră în umbra Pământului, va putea fi urmărită din jumătate de lume, fie ca o eclipsă totală, fie ca una parţială. Africa de Est şi de Sud, Orientul Mijlociu şi India sunt regiunile de unde eclipsa de Lună va putea fi urmărită cel mai bine.

Eclipsa de Lună nu va fi vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific. Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123.

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI va dura 1 oră, 42 de minute şi 57 de secunde. Dacă adăugăm la această perioadă şi pe cea în care Luna se va afla într-o eclipsă parţială, ajungem la o durată totală de 3 ore şi 54 de minute pentru acest fenomen rar, conform NASA. Luna va intra în faza de eclipsă totală de la ora 20:22 GMT. Durata eclipsei este mai mare decât de obicei pentru că Luna va trece chiar prin centrul umbrei Pământului.

Atunci când Luna va pătrunde în umbra conică a Pământului (Terra se va afla între Lună şi Soare), nu va mai fi luminată de razele solare decât într-o mică măsură. Lumina care va ajunge la Lună în perioada eclipsei este lumina care va trece prin atmosfera terestră, unde anumite lungime de undă sunt absorbite. Rezultatul este că Luna va avea o nuanţă roşiatică.

Fenomenul "poartă numele de Lună sângerie pentru că lumina solară trece prin atmosfera terestră şi devine roşie, la fel ca în cazul apusurilor de Soare", a explicat pentru Reuters Andrew Fabian, profesor de astronomie la Universitatea Cambridge. În plus, Marte nu s-a mai aflat atât de aproape de Pământ din anul 2003 şi va putea fi observată cu ochiul liber ca o stea de culoare roşu-portocalie.

"Marte va fi strălucitoare ca o frumoasă stea roşie şi se va afla imediat sub Lună", a explicat astrofizicianul Tim O'Brien de la Universitatea din Manchester

"Este o coincidenţă destul de neobişnuită să avem în aceeaşi noapte o eclipsă totală de Lună şi planeta Marte aflată în opoziţie (Marte şi Soarele se vor afla în poziţii direct opuse faţă de Pământ n.r.)", a susţinut şi Robert Massey, cercetător la Royal Astronomical Society.

Aceasta este cea de-a doua eclipsă totală de Lună din 2018, primul astfel de fenomen astronomic având loc la 31 ianuarie.

Cealaltă eroină a serii de vineri este planeta Marte, care se va afla la "doar" 57,6 milioane de kilometri distanţă de Terra. Va trebui să aşteptăm până în 2035 pentru ca planeta Marte să se afle din nou atât de aproape.

Eclipsa de Lună şi apropierea planetei Marte nu sunt singurele evenimente astronomice care fac noaptea de vineri să fie una "specială". Planetele Venus, Jupiter, Saturn şi Marte vor fi aliniate într-o "procesiune a planetelor" şi vor putea fi observate foarte bine de pe Pământ, chiar şi cu telescoape mai puţin performante, de tipul celor folosite de astronomii amatori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa