Cetățean georgian, împușcat fatal de soldați ruși în timp ce se ducea la biserică: reacția UE

Cetățean georgian, împușcat fatal de soldați ruși în timp ce se ducea la biserică: reacția UE

Un cetăţean georgian a fost ucis luni de către soldaţi ruşi în apropiere de Osetia de Sud, o regiune separatistă aflată sub controlul Moscovei după războiul din august 2008.

Trupe rusești de ocupație în Georgia FOTO EPA-EFE

Luni, „un cetăţean georgian a murit în urma tirurilor forţelor ruse de ocupaţie în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori”, a anunțat serviciul de securitate al Georgiei.

Autoritățile de la Tblisi nu au oferit detalii despre identitatea victimei și nici nu precizat circumstanţele exacte ale morţii, dar au indicat că „un alt cetăţean georgian este deţinut ilegal”, relatează AFP, potrivit Agerpres .

UE condamnă uciderea cetățeanului georgian

„UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetăţean georgian şi reţinerea altuia de către gărzile ruse de frontieră la Kirbali. Cerem eliberarea sa imediată”, a reacționat marţi pe X şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Prezenţa militară rusă în regiunile separatiste georgiene ocupate Abhazia şi Osetia de Sud este ilegală”, a adăugat Înaltul Reprezent UE pentru Afaceri Externe.

Acest incident survine într-un context de tensiuni între cele două ţări vecine, notează AFP.

Întrebat despre uciderea unui cetățean georgian în Osetia de Sud, un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut că nu dispune de informaţii referitoare la acest incident.

Potrivit unor locuitori din regiune intervievați de postul local Pirveli TV, victima era un bărbat de 58 de ani care a fost împuşcat fatal de către soldaţii ruşi în timp ce încerca, alături de alte persoane, să meargă să se roage într-o biserică în care reprezentanții regimului de la Moscova au interzis accesul.

Președinta Georgiei, apel la condamnări pe plan internațional

Preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, s-a declarat „profund indignată de tirurile fatale ale forţelor ruse de ocupaţie asupra unui cetăţean georgian în timpul unei arestări ilegale”.

Denunțând „un atac flagrant împotriva statului georgian”, Zurabișvili a îndemnat „comunitatea internaţională să condamne fără echivoc acţiunile Rusiei, care au încălcat de manieră flagrantă şi fără ruşine toate normele internaţionale”.

Osetia de Sud, un teritoriu georgian de aproape 4.000 de kilometri pătrați și populat de circa 56.000 de persoane, este ocupat și considerat de Rusia drept stat independent după invazia sa din august 2008. Abhazia, un alt teritoriu georgian, este de asemenea considerat de Rusia drept stat independent.

Georgia denunță constant ocupația și abuzurile rusești din cele două regiuni.

Incidentul din Osetia de Sud aduce aminte de uciderea unui tânăr cetățean moldovean de către soldați din așa-numitele forțe ruse de menținere păcii în Transnistria. La 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari (18 ani) a fost împușcat fatal la punctul de control de la Pîrîta, Dubăsari, act ce a stârnit proteste și a pus din nou sub semnul întrebării legitimitatea prezenței soldaților ruși în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova.

În 2015, Rusia a fost condamnată de CEDO la plata unei despăgubiri sub forma prejudiciului moral de 40.580 de euro pentru familia lui Vadim Pisari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB