Cetățenii cercetați pentru călăuzirea a 69 de migranți irakieni pe Marea Neagră au fost arestați preventiv

Cetățenii cercetați pentru călăuzirea a 69 de migranți irakieni pe Marea Neagră au fost arestați preventiv

Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a doi cetățeni, unul bulgar și celălalt cipriot, care transportau pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcațiuni, 69 cetățeni irakieni, interceptați duminică, 13 august, de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, informează IGPF.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonați de procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au definitivat cercetările în cazul celor doi.

Persoanele în cauză și materialul probator au fost prezentate în cursul după amiezii de joi Judecătorului de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Constanța care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor traficanți.

Potrivit sursei citate, după declanșarea procedurilor specifice de escortare a ambarcațiunii la sediul Grupului de Nave Mangalia, unde au fost desfășurate activități de debarcare, triere și evaluare medicală, alături de reprezentanți ai I.S.U. Dobrogea și I.J.J. Constanța, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

Astfel, a rezultat că ambarcațiunea "Emek 1" era condusă de cetățeanul cipriot Petros P., în vârstă de 41 ani, ajutat de cetățeanul bulgar Petar S., în vârstă de 48 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranți în data de 11 august 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcațiunii se aflau 69 de cetățeni irakieni, adulți și copii, care intenționau să ajungă în mod ilegal în țara noastră, pentru ca apoi să-și continue călătoria spre Italia.

Cele două călăuze sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigație a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în data de 17 august 2017 cei doi bărbați au fost prezentați Judecătorului de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

Totodată, întregul grup de migranți din Irak a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”