CExN al PSD se reuneşte luni în şedinţă; situaţia Guvernului şi soluţii pentru deblocarea activităţii - pe ordinea de zi

CExN al PSD se reuneşte luni în şedinţă; situaţia Guvernului şi soluţii pentru deblocarea activităţii - pe ordinea de zi

Social-democraţii se reunesc, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a discuta despre situaţia Guvernului şi soluţii pentru deblocarea activităţii acestuia, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să numească miniştrii interimari, dar şi despre preşedinţia Senatului.

Potrivit unor surse din PSD, şedinţa CExN va avea loc luni, la ora 18,00, iar principalul subiect de discuţie va fi situaţia Guvernului, a cărui activitate este blocată după ce Klaus Iohannis a refuzat să numească miniştrii interimari propuşi de premier, după ieşirea ALDE de la guvernare.

Sursele citate spun că un alt subiect va fi şefia Senatului, pentru care PSD a anunţat că îl susţine pe senatorul ALDE Teodor Meleşcanu.

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat joi că Guvernul nu se poate întruni în şedinţe şi nu poate nici să emită ordonanţe de urgenţă, având în vedere că echipa este incompletă.

"Putem avea (şedinţă - n.r.) doar dacă echipa guvernamentală este completă. Eu, totuşi, stau şi mă întreb şi - sincer vă spun, dincolo de orice fel de zonă politică - cred că este o dovadă de iresponsabilitate să laşi un guvern, indiferent care ar fi acela, fără instrumentul de a legifera. Dacă - Doamne fereşte! - se întâmplă astăzi o calamitate şi pentru a rezolva o problemă punctuală este nevoie de un act normativ la nivel de legislaţie primară, adică ordonanţă de urgenţă, nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. Mai mult, nu se poate emite nici măcar o hotărâre de guvern, pentru că Guvernul nu poate funcţiona. Deci, este - zic eu - din păcate, o dovadă de iresponsabilitate a celor care încă ţin acest guvern nefuncţional", a arătat ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

Teodorovici a mai precizat că PSD va decide dacă prim-ministrul va supune votului în Parlament o restructurare a Guvernului.

"Aici este decizia partidului, dar cred că trebuie să analizăm foarte atent, aşa, ca la carte, şi cum aşteaptă românii, ambele variante: ce înseamnă o remaniere, ce înseamnă o restructurare a Guvernului, pentru că lumea aşteaptă o echipă guvernamentală foarte activă, în principal. A rămas puţin timp până la finalul mandatului nostru, ca Guvern, dar eu spun că se pot face foarte multe lucruri într-un singur an. Dar e nevoie de o echipă activă, energică, determinată şi completă, mai ales", a precizat Teodorovici.

Tot joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că respinge categoric propunerile pentru miniştrii interimari.

"Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani, tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari", a arătat preşedintele, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

După ce miniştrii ALDE, cu excepţia Ramonei Mănescu, şi-au dat demisia din Guvern, premierul Viorica Dăncilă a propus interimari pentru posturile rămase vacante: pentru Ministerul Energiei - Nicolae Bădălău, pentru Ministerul Mediului - Ioan Deneş, iar pentru relaţia cu Parlamentul - Radu Oprea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...