CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței

CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței

Scumpirea energiei electrice de la 1 iulie este prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței, iar autoritățile ar trebui să analizeze foarte bine situația, în special cea de pe piața de echilibrare, întrucât prețurile sunt în continuare foarte mari, a declarat, marți, Martin Zmelik, CEO al CEZ România.

El s-a referit la situația din primele luni ale anului, când prețurile energiei pe bursă au crescut la niveluri de două ori mai mari decât la finele anului trecut.

"Dacă încercăm să concluzionăm situația cu care ne-am confruntat în primăvară, aș spune că a fost prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței. Au fost traderi cu prețuri speculative. În plus, estimarea noastră pentru temperaturile din iarnă era cu cinci grade în plus față de ce a fost în realitate, iar acest lucru a avut un impact uriaș asupra consumului. Totodată, România dorește o integrare și este afectată de evoluția prețului de pe piețele din jur", a spus reprezentantul companiei energetice, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, încă există anumite componente reglementate, nu doar pe partea de vânzare, ci și pe cea de distribuție care încă nu reflectă adevăratele prețuri din piață.

"Toată lumea se aștepta, după acele luni nebune de iarnă, că situația se va calma, dar prețurile sunt încă foarte mari pe piața angro. În opinia noastră, autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție pe modul în care evoluează prețurile și să analizeze această situație și, în special, modul cum funcționează piața de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecință a liberalizării pieței și, în loc de speculații, am aprecia mai degrabă un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare", a mai spus oficialul CEZ România.

Zmelik a arătat că, împreună cu celelalte companii energetice din ACUE (Federația Companiilor de Utilități din Energie), CEZ România elaborează un studiu pe această temă, în urma căruia va veni cu sugestii pentru autorități.

La rândul său, Doina Vornicu, directorul de operațiuni al CEZ România, a arătat că, pentru CEZ Vânzare, creșterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adică la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piață concurențială.

"Dacă lucrurile merg într-o dinamică normală, noi anticipăm pentru trimestrul IV un preț de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh", a estimat ea.

Vornicu a subliniat că prețul energiei este în continuare mare, una dintre cauze fiind creșterea consumului în regiune.

"După cum observați, prețul energiei nu scade. Într-un fel există și explicații în piață: suntem într-o piață cuplată, unde crește consumul. Și în România a început să crească consumul și anticipăm și o dezvoltare economică ce nu poate să aibă loc în absența unei creșteri de consum de energie electrică", a spus directorul de operațiuni.

Vornicu a arătat că liberalizarea pieței îi va determina pe consumatori să fie mai responsabili în privința estimării propriului consum de energie.

"Deschiderea pieței este un subiect interesant și fierbinte pentru toată lumea. CEZ este și furnizor de ultimă instanță în zona Olteniei, și furnizor pe piața liberă în toate zonele din țară. Deschiderea pieței pentru casnici înseamnă, pe de o parte, mai multă flexibilitate din punctul de vedere al clienților în alegerea unui partener, dar înseamnă și mai multă responsabilitate din partea clientului să cunoască exact câtă energie are nevoie să consume, să comunice cu furnizorul aceste lucruri, să-și asume responsabilitatea dacă acea cantitate este mai mare sau mai mică, deci există un dialog și o responsabilitate crescută", a subliniat Doina Vornicu.

Piața energiei electrice se va liberaliza complet pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2018.

CEZ România a încheiat anul trecut cu pierderi de 229 de milioane de lei, după un rezultat negativ de 410 milioane de lei în 2015, arată datele furnizate marți de reprezentanții companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar și de amânarea unor certificate verzi în valoare de 150 de milioane de lei. În același timp, valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungând la 466 milioane de lei.

Totodată, numărul minutelor de întreruperi neplanificate per consumator a scăzut anul trecut la 330, de la 828 de minute în 2012, iar numărul penelor de curent per consumator a fost de 3,8, față de 6,5 în 2012.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...