Charles Michel: Arestarea de către Rusia a susţinătorilor lui Navalnîi înainte de protestele de miercuri - ''deplorabilă''

Charles Michel: Arestarea de către Rusia a susţinătorilor lui Navalnîi înainte de protestele de miercuri - ''deplorabilă''

Arestarea celor mai apropiaţi aliaţi ai opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi cu o zi înainte de protestele de masă este deplorabilă, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters.

"Detenţia susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi înainte de protestele plănuite în Rusia astăzi este deplorabilă", a postat pe Twitter Charles Michel.
 


"Autorităţile trebuie să respecte dreptul la adunare", a adăugat el. De asemenea, Charles Michel a făcut apel ca lui Navalnîi să i se asigure îngrijiri medicale adecvate şi să fie eliberat din închisoare.

Poliţia rusă a efectuat marţi şi miercuri raiduri împotriva mişcării disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, înaintea manifestaţiilor de protest anunţate în sprijinul opozantului.

Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere, a chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 100 de oraşe, de la Vladivostok (09:00 GMT) şi Kaliningrad (17:00) până la Moscova, Sankt-Petersburg şi Vladimir (16:00 GMT), unde opozantul este încarcerat.

Percheziţii au vizat deja sedii legate de organizaţia disidentului în circa 20 de oraşe marţi şi miercuri, potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate OVD-Info.

Primele reţineri au avut loc miercuri dimineaţă, începând cu avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi cu purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.

Ministerul de Interne rus a avertizat anterior că va lua 'toate măsurile' necesare ca răspuns la manifestaţiile neautorizate.

Precedentele manifestaţii, organizate după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, au condus la peste 11.000 de arestări.

Justiţia rusă urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept ''extremistă'' a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), ceea ce i-ar expune pe activiştii acesteia la pedepse grele cu închisoarea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

3 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

4 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

5 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?