Charles Michel neagă că ar cheltui „excesiv” pentru deplasările sale oficiale

Charles Michel neagă că ar cheltui „excesiv” pentru deplasările sale oficiale

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a negat că ar face „cheltuieli excesive” pentru călătoriile sale de serviciu, lucru pe care ziarul francez „Le Monde” l-a susţinut recent.

Charles Michel FOTO EPA-EFE

Într-un comentariu oferit pentru ziarul belgian „Le Soir”, un purtător de cuvânt al lui Michel a negat şi a pus în context informaţia apărută în „Le Monde”, care l-a acuzat pe preşedintele Consiliului European că şi-a mărit semnificativ bugetul de la preluarea mandatului şi că a efectuat cheltuieli semnificative în deplasările sale, transmite EFE, potrivit Agerpres .

„Le Monde” scrie că bugetul lui Michel pe anul 2024, în proces de aprobare, se ridică la 2,6 milioane de euro, cu 27,5% mai mult decât cel prevăzut pentru 2023.

Creşterea se datorează în principal „activităţii sale internaţionale intense”, în special din cauza impactului războiului din Ucraina, a explicat pentru „Le Monde” Secretariatul General al Consiliului.

Totalul cheltuielilor de călătorie ale lui Charles Michel şi ale delegaţiilor pe care le conduce, care includ membri ai cabinetului, personal de protocol, servicii de securitate şi altele, ar fi în jur de 1,9 milioane de euro, în timp ce predecesorii săi la conducerea Consiliului cheltuiau în medie 500.000 de euro, notează „Le Monde”.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru deplasările pentru 2024, potrivit „Le Soir”, aceasta ar fi o „estimare” a administraţiei, care ar fi operat fără consultarea lui Charles Michel.

„Le Soir” precizează că, fiind an electoral, în 2024 se va înregistra o activitate politică şi diplomatică redusă, ceea ce ar trebui să limiteze costurile.

Purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel a atras atenţia asupra rolului principal al şefului Consiliului European pe scena diplomatică, „pentru că este chemat să prezideze Consiliul European, dar şi să reprezinte Uniunea Europeană în străinătate, aşa cum este prevăzut în Tratatul de la Lisabona”.

Acesta este un rol deosebit de relevant în contextul „situaţiei internaţionale pe care o trăim, marcată de războiul din Ucraina”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…