China a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei de vară de la Taipei

China a boicotat, sâmbătă, ceremonia de deschidere a celei de-a 29-a ediții a Universiadei de vară de la Taipei (Taiwan), cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată de această insulă pe teritoriul său, informează AFP.

Conform presei locale, boicotul Republicii Populare Chineze ar fi fost motivat de prezentarea, în cadrul ceremoniei, a președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu titlul său oficial de "președinte al Republicii China", în timp Beijingul a insistat pentru ca aceasta să fie desemnată drept "lider" al "Taipeiului chinez".

Doamna Tsai nu a ținut niciun discurs cu această ocazie, mulțumindu-se doar să salute publicul.

Relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat după venirea la putere, în luna mai, a președintei Tsai Ing-wen, al cărei Partid Democrat Progresist este favorabil independenței insulei.

Pentru a obține participarea Chinei la Universiadă, taiwanezii au optat pentru un comportament diplomatic corect, apelând la un nume, un drapel și un imn toate neutre, subliniază AFP. Începând din 1971, Taiwanul este reprezentat sub numele de "Chinese Taipei" (Taipeiul chinez) pe scena internațională, participând la Jocurile Olimpice din 1984 sub această denumire.

Universiada reprezintă, după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov), dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (București). În anul 1953, Bucureștiul a fost orașul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.

La ediția din acest an a Universiadei de vară, România participă cu o delegație de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi. Aceștia vor concura la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.

AGERPRES (editor: Mihai Dragomir, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

3 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan