China a lansat o platformă pentru stoparea ''zvonurilor online''

China a lansat o platformă pentru stoparea ''zvonurilor online''

China a lansat o nouă platformă, ce include şi o aplicaţie pentru telefoane şi tablete, ce le permite utilizatorilor să raporteze ''zvonurile'' propagate în mediul online şi chiar să apeleze la inteligenţa artificială (AI) pentru a identifica aşa-numitele fake news, în cadrul unei serii de măsuri luate de autorităţile de la Beijing pentru a opri proliferarea de conţinut cu potenţial de destabilizare socială, transmite Reuters.

Platforma, denumită Piyao (care înseamnă respingerea zvonurilor), a fost lansată miercuri, în cadrul unor noi acţiuni iniţiate de Beijing pentru a întări controlul asupra internetului, şi în special asupra social media, mediu folosit pentru a discuta chestiuni politice şi alte subiecte sensibile.

În afara unui site, platforma Piyao dispune şi de o aplicaţie pentru dispozitive mobile dar şi de conturi oficiale deschise în reţelele de socializare chineze cum sunt Weibo şi WeChat. Prin intermediul acestor canale de comunicare, Piyao va transmite ştiri "adevărate", preluate în special de la presa de stat chineză şi de la diferite agenţii guvernamentale.

"Zvonurile încalcă drepturile individuale; zvonurile generează panică la nivel social; zvonurile produc fluctuaţii bursiere; zvonurile afectează buna desfăşurare a afacerilor; zvonurile atacă martirii revoluţionari", conform mesajului transmis printr-un clip promoţional pentru platforma Piyao.

Datele oficiale arată că autorităţile pentru reglementarea internetului au primit nu mai puţin de 6,7 milioane de rapoarte privind răspândirea de informaţii false şi ilegale doar în luna iulie, în special din zona de social media.

Conform legilor chineze, persoanele care răspândesc zvonuri false pot fi puse sub acuzaţia de defăimare şi pot fi condamnate până la 7 ani de închisoare. Postările online care conţin zvonuri şi sunt vizitate de peste 5.000 de internauţi sau care sunt raportate de peste 500 de ori pot fi, de asemenea, pedepsite prin închisoare.

Platforma Piyao integrează peste 40 de platforme de identificare a ştirilor false şi apelează la AI pentru a recunoaşte zvonurile. Această platformă operează sub coordonarea a 27 de departamente guvernamentale, inclusiv Şcoala Centrală de Partid, unde sunt pregătite cadrele de partid.

Preşedintele Xi Jinping a anunţat încă de anul trecut că Beijingul va construi un spaţiu online "curat şi clar". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

3 Surprinzătoarele afirmații ale unui analist ungur, care susține că bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a ocupa vestul …

4 VIDEO Rusia a încasat sâmbătă o lovitură cruntă din partea Ucrainei

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...