China a ''luat notă'' că Biden a fost declarat câştigătorul scrutinului prezidenţial din SUA

China a ''luat notă'' că Biden a fost declarat câştigătorul scrutinului prezidenţial din SUA

China nu l-a felicitat încă pe Joe Biden pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA, remarcă AFP. Beijingul a explicat luni că încă nu se cunoaşte rezultatul definitiv al scrutinului din 3 noiembrie.

'Am luat notă că dl. Biden a fost declarat câştigătorul alegerilor. După câte ştim, rezultatul alegerilor va fi determinat de legile şi procedurile în vigoare în Statele Unite', a declarat presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.

În timp ce Biden a primit încă de sâmbătă mesaje de felicitare din întreaga lume, China, Rusia, Mexicul şi Brazilia s-au abţinut de la astfel de poziţii.

În 2016, când în SUA a fost ales Donald Trump, preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat chiar a doua zi după scrutin.

Înfrângerea lui Trump ar putea fi considerată liniştitoare pentru China, apreciază AFP. Beijingul a avut de suferit din cauza conflictului comercial bilateral declanşat de liderul republican de la Casa Albă. Unii experţi apreciază însă că Biden, preşedintele ales al SUA, ar putea face presiuni mai puternice pentru respectarea drepturilor omului.

Întrebat despre acest punct de vedere, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a avertizat că ţara sa este în continuare hotărâtă să îşi apere 'suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea'. 'Sperăm că viitoarea administraţie americană va da dovadă că doreşte concilierea', a adăugat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?