China construieşte staţii permanente de testare COVID-19 pentru viaţa de după lockdown

China construieşte staţii permanente de testare COVID-19 pentru viaţa de după lockdown

China instalează mii de staţii permanente de testare PCR, 9.000 fiind deja finalizate doar în Shanghai, autorităţile încercând să ''normalizeze'' controlul strict antipandemic chiar şi după terminarea rundei actuale de lockdown-uri, informează Reuters vineri.

În prezent, aproape 25 de milioane de rezidenţi din hub-ul financiar Shanghai sunt vizaţi în continuare de o formă de lockdown, pe fundalul celui mai amplu focar de coronavirus de pe teritoriul Chinei.

Dar în încercarea de a preîntâmpina viitoare focare, autorităţile municipale au înfiinţat un sistem care va transforma testarea regulată pentru COVID-19 într-o trăsătură permanentă a vieţii cotidiene, alte oraşe urmând să implementeze demersuri similare.

Dintre cele 9.000 de centre de testare din Shanghai, 5.000 sunt deja operaţionale, a spus vineri viceprimarul Wu Qing.

Ca parte din strategia ''dinamică'' pentru COVID-19, rezidenţii unor oraşe printre care şi Beijing au fost supuşi deja unor testări frecvente şi s-au obişnuit deja cu etalarea ''codului sanitar'' prin intermediul unei aplicaţii mobile pentru a arăta că nu au vizitat zone cu risc.

Dar noul sistem instaurează obligativitatea deţinerii unui rezultat negativ PCR pentru a intra în spaţii publice. Nu este clar cât de recente trebuie să fie testele.

Centrele de testare - situate în zone rezidenţiale, parcuri industriale, clădiri de birouri şi la intrările la tren şi la metrou - vor permite realizarea testelor în doar 15 minute, au precizat oficialii.

Beijing, care se confruntă în prezent cu un focar de coronavirus, a precizat de asemenea joi că va implementa ''normalizarea'' testelor şi se va asigura că toţi cei care intră în clădiri publice prezintă un rezultat negativ efectuat în ultimele şapte zile.

Oraşul Hangzhou, situat la o distanţă de 176 de kilometri sud-vest de Shanghai, a promis totodată să înfiinţeze 10.000 de staţii permanente de testare şi va permite accesul în spaţiile turistice doar persoanelor cu un test negativ COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore.

China întăreşte retorica zero-COVID spunând că strategia rămâne cea mai rentabilă şi umanitară pentru a face faţă pandemiei, dar mulţi rezidenţi şi organizaţii de business au ridicat problema costului lockdown-urilor frecvente.

Analişti din cadrul băncilor străine au opinii împărţite asupra meritelor planului vizând testele regulate.

Goldman Sachs a afirmat într-o notă că testarea regulată ar putea oferi Chinei şansa de a menţine ''zero-COVID'' reducând în acelaşi timp impactul economic, adăugând că costurile testărilor ar reprezenta o mică parte din PIB-ul ţării.

Cu toate acestea, Nomura a spus că beneficiile testării PCR frecvente ar fi limitate, adăugând că ar putea costa între 0,9% şi 2,3% din PIB în funcţie de cât de mult ar fi extinsă obligativitatea în rândul populaţiei Chinei.

''O mare parte din aceste cheltuieli vor îngrădi probabil cheltuielile fiscale în alte domenii esenţiale'', a mai precizat compania. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia