China: Deschiderea lucrărilor Partidului Comunist, un nou mandat la orizont pentru Xi Jinping

China: Deschiderea lucrărilor Partidului Comunist, un nou mandat la orizont pentru Xi Jinping

Partidul Comunist Chinez (PCC) a dat miercuri la Beijing semnalul de începere a celui de-al XIX-lea Congres, important eveniment organizat din cinci în cinci ani care trebuie să îi ofere un nou mandat lui Xi Jinping, devenit cel mai puternic lider al țării din ultimele cel puțin două decenii, transmite AFP.

Aproape toți îmbrăcați în costume de culoare închisă, cei circa 2.300 de delegați ai "celui mai mare partid din lume" (89 de milioane de membri) s-au așezat plini de atenție în clădirea ultrasecurizată a Palatului Poporului din Beijing pentru a asculta discursul de deschidere al președintelui chinez.

Meciuri de fotbal interzise, cluburi de noapte închise, poliția omniprezentă: capitala se află sub strictă supraveghere pentru a asigura o desfășurare fără probleme a marelui eveniment cincinal al puterii chineze.

În aplauzele și uralele celor prezenți, Xi Jinping, zâmbitor, și-a făcut intrarea în uriașa sală a congresului înconjurat de doi predecesori, foștii președinți Jiang Zemin și Hu Jintao, dând o imagine de unitate a conducerii țării.

Xi trebuie să prezinte bilanțul primilor cinci ani ai săi în funcția de secretar general al PCC. Congresul, care se va încheia la 24 octombrie, urmează să îi încredințeze, fără surprize, un nou mandat de cinci ani în fruntea celei mai populate țări din lume și chiar să îi permită o posibilă domnie mai îndelungată.

Limita de vârstă de 68 de ani impusă membrilor Biroului Politic, instanța de 25 de membri care conduce China, ar putea să dispară la timp pentru Xi Jinping care va împlini 69 de ani cu ocazia viitorului congres din 2022.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...