China dezvăluie un plan cincinal fără obiectiv de creştere economică

China dezvăluie un plan cincinal fără obiectiv de creştere economică

China a dezvăluit joi liniile directoare generale pentru următorii cinci ani, punând accentul pe consumul intern şi autonomia tehnologică, dar fără să stabilească pentru moment un obiectiv de creştere economică, relatează France Presse şi Reuters.

În cea mai pură tradiţie a regimului, Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), reunit de luni în jurul preşedintelui Xi Jinping, a adoptat cel de-al 14-lea plan cincinal (2021-2025).

Aceste orientări vor fi prezentate parlamentului pentru aprobare oficială la următoarea reuniune, din martie anul viitor.

Într-un comunicat difuzat de mass-media la sfârşitul reuniunii se cere un "nou model de dezvoltare economică" mai concentrat pe consumul casnic.

Pentru o lungă perioadă de timp, China şi-a construit creşterea pe investiţii puternice, în special în infrastructură, şi pe exportul unor cantităţi mari de produse ieftine.

Dar acest model, ce a permis Chinei în patru decenii să treacă de la statutul de ţară săracă la cel de a doua cea mai mare economie mondială, îşi găseşte acum limitele, notează AFP.

"Mediul internaţional devine din ce în ce mai complex, cu instabilitate şi incertitudine în creştere", subliniază documentul, în contextul rivalităţii tot mai mari cu Statele Unite şi al crizei coronavirusului ce devastează economia mondială.

Ca semn al incertitudinii dominante, textul se abţine de la stabilirea unui obiectiv de creştere economică pentru următorii cinci ani, spre deosebire de planul cincinal precedent ce viza o creştere a PIB de cel puţin 6,5% pe an în medie între 2016 şi 2020.

Din cauza epidemiei, Beijingul a renunţat deja la începutul anului să stabilească un obiectiv de creştere pentru 2020.

China trebuie să obţină "autonomia tehnologică", adaugă documentul, în momentul când giganţii ţării, precum furnizorul de echipamente de telecomunicaţii Huawei vizat de sancţiunile Washingtonului, rămân puternic dependenţi de tehnologii americane cruciale.

Liderii chinezi au cerut de asemenea accelerarea tranziţiei ecologice după angajamentul ambiţios al preşedintelui Xi Jinping luna trecută de a atinge neutralitatea în privinţa emisiilor de carbon până în 2060.

Rămân multe întrebări cu privire la modul în care cel mai mare poluator din lume poate atinge acest obiectiv.

Gigantul asiatic este responsabil pentru mai mult de un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

China s-a bazat puternic pe cărbune pentru a-şi spori creşterea. Dar ţara de asemenea investeşte cel mai mult în energii regenerabile şi este un jucător cheie în Acordul de la Paris privind clima.

Printre altele, conducerea partidului a declarat la reuniunea de patru zile că doreşte să dezvolte capacităţile de apărare în concordanţă cu cele economice, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua, citată de Reuters.

China va promova reunificarea Taiwanului cu continentul şi va menţine de asemenea prosperitatea pe termen lung şi stabilitatea Hong Kongului şi Macao, potrivit comunicatului reuniunii Comitetului Central al PCC, desfăşurată între 26 şi 29 octombrie.

China consideră Taiwanul o provincie renegată ce trebuie adusă înapoi sub suveranitatea sa prin forţă, dacă este necesar, aminteşte Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger