China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, diagnosticat cu cancer, nu poate fi operat

China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, diagnosticat cu cancer, nu poate fi operat

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, chinezul Liu Xiaobo, eliberat luni din închisoare, nu poate fi operat sau tratat cu ajutorul chimioterapiei sau a radioterapiei pentru cancerul la ficat de care suferă, a anunțat soția sa, ca răspuns la îngrijorările exprimate de susținătorii lui Xiaobo în legătură cu tratamentul oferit acestuia de autoritățile chineze, relatează Reuters.

Diagnosticul a fost stabilit pe 23 mai și Liu Xiaobo, încarcerat timp de opt ani, a fost după câteva zile eliberat condiționat, a anunțat luni avocatul său Mo Shaoping.

Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru 'incitare la subminarea puterii de stat', după ce a coredactat un text, Charta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China.

Veteran al disidenței chineze, Liu 'primește îngrijiri medicale la spitalul din Shenyang (în provincia Liaoning, nord-est)' pentru cancer la ficat în fază terminală, a precizat avocatul său.

O înregistrare video cu soția lui Liu, Liu Xia, aflată în arest la domiciliu după ce soțul ei a câștigat premiul Nobel pentru Pace, în care plânge și vorbește despre starea soțului ei, a fost postată online luni seara.

'(Ei) nu îl pot opera, nu pot efectua radioterapie sau chimioterapie', a spus Liu Xia în înregistrarea video fără a elabora. Pentru moment nu se știe când a fost făcută filmarea.

O sursă apropiată familiei a confirmat autenticitatea înregistrării video și a spus că Liu beneficiază de terapie țintită.

'Ei spun că cancerul s-a răspândit deja prea mult pentru alte tratamente însă, pentru că nu ne putem întâlni cu doctorii care îl tratează, nu putem spune dacă este adevărat', a spus sursa citată, adăugând că Liu și soția sa au vrut să se întoarcă la Beijing pentru tratament însă autoritățile le-a respins cererea.

China a criticat dur marți ceea ce a numit 'declarațiile iresponsabile' legate de Liu Xiaobo, după un apel al SUA de a-i acorda disidentului chinez 'libertate de mișcare'. 'Nicio țară nu are dreptul să se amestece sau să facă declarații iresponsabile legate de afacerile interne chineze', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lu Kang, într-o conferință de presă. 'China este o țară care se conduce după principiile statului de drept, unde toată lumea este egală în fața legii. Orice țară ar trebui să respecte suveranitatea judiciară a Chinei și nu să se servească de cazuri individuale în scopuri de ingerință', a subliniat Lu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”