China mai modifică odată modul în care adună statisticile de îmbolnăviri, pentru a obţine cifre mai mici

China mai modifică odată modul în care adună statisticile de îmbolnăviri, pentru a obţine cifre mai mici

În urmă cu o săptămână, China a şocat piaţa financiară când, în mod neaşteptat, a raportat un salt imens al numărului de noi cazuri de Coronavirus, care după o scădere confortabilă înregistrată săptămâna precedentă, a crescut brusc cu aproape 15.000 de cazuri peste noapte.

Mişcarea a produs un seism pe pieţe, trimiţând contractele future în jos după ce, câteva zile la rând, lumea înghiţise povestea atent elaborată la Beijing potrivit căreia China menţinea controlul asupra epidemiei coronavirusului.

Evoluţia era rezultatul încercării Beijingului de a părea „transparent” cu publicul şi de a admite că situaţia era puţin mai gravă (dar nu mult prea rău) decât varianta oficială, conform Zerohedge. Nevoie de credibilitate survenea pe fondul sutelor de materiale video apărute în Occident, care arătau că cetăţenii chinezi infectaţi şi sănătoşi erau duşi împotriva voinţei lor în locuri necunoscute sau sechestraţi în clădiri, în timp ce filmările ilustrau sute de persoane care cădeau moarte pe stradă.

Iar cifrele erau prea mici pentru reacţia disproporţionată a regimului, care tocmai prelungea vacanţa de Anul Nou, trimiţând economia în neant.

Drept urmare, provincia Hubei, epicentrul epidemiei de virus Wuhan, a modificat definiţia cazurilor infectate, începând să clasifice drept „confirmate” şi cazurile care erau diagnosticate clinic de către medici, nu doar pe cele validate printr-un test genetic, ca înainte.

Măsura, care nu a fost împrumutată şi de alte provincii, a dus la o creştere dramatică a cazurilor raportate în Hubei. Recunoscând că „nu dădea bine”, oficialii chinezi au declarat că schimbarea era necesară datorită prevalenţei cazurilor care nu erau diagnosticate genetic în provincie.

Există o singură problemă: când China a modificat definiţia cazurilor confirmate, s-a modificat şi numărul de victime. Motivul pentru acest lucru este faptul că certificatele de deces în cazurile confirmate purta motivul real, "infecţie coronavirus", iar în cazurile neconfirmate, certificatul menţiona alte motive - de obicei "pneumonie" - conform unei directive a guvernului local al provinciei Hubei. Astfel că odată ce mai multe cazuri au fost confirmate din pix, decesele au fost şi ele înglobate în statistica în mod automat.

Regimului i-a trebuit aproximativ 24 de ore pentru a realiza greşeala masivă pe care a făcut-o prin revizuirea definiţiei cazurilor confirmate, iar o zi mai târziu a "revizuit" din nou, din pix, numărul oficial de decese raportate pe 13 februarie, dând vina pe „dubla numărare” pentru ultimele statistici, fără să explice cum a apărut fenomenul.

Problema este că, în ciuda celor mai bune intenţii de la Beijing de a recâştiga încrederea oamenilor după revizuirea ascendentă a „infecţiei”, arătând cât de „deschis şi transparent” este cu adevărat regimul, percepţia a fost că Beijingul manipulează statisticile infecţiei chiar mai mult decât se aşteptau scepticii. Ca urmare, aproape nimeni nu a îndrăznit să se prezinte la muncă, la aproape trei săptămâni după sfârşitul vacanţei de Anului Nou.

Acum Comisia Naţională de Sănătate a anulat schimbarea pe care o făcuse la începutul lunii februarie şi a eliminat distincţia dintre modul în care sunt clasificate cazurile în provincia Hubei şi în alte regiuni. Cazurile vor fi raportate acum în două categorii: „cazuri suspecte” şi „cazuri confirmate”, după cum se menţionează în document.

Revenind la politica dinainte de 13 februarie, cazurile vor fi clasate drept „confirmate” doar dacă provin dintr-un rezultat pozitiv în urma unui test cu acid nucleic, nu şi dacă sunt diagnosticate clinic de către medici.

Ceea ce înseamnă că, în lupta sa de a arăta că a recăpătat controlul asupra epidemiei de coronavirus, Comisia Naţională de Sănătate a Chinei poate raporta prima scădere "oficială" a noilor cazuri de la începerea epidemiei. Odată cu noua revenire, statistica pentru îmbolnăviri va deveni mai mică, şi deasemenea cea a victimelor.

Motivul fundamental pentru noua schimbare este că regimul comunist pierde masiv bani, cu o economie care avea deja probleme structurale, fiind apăsată de o bulă a creditului, chiar înainte de apariţia focarului.

Peste evidenta lovitură dată de întreruperea activităţii economice, un alt fenomen major care a început să apară este fuga de capital - numeroşi investitori realizând că Beijing-ul nu se află deloc în control.

Aşa că Partidul Comunist se află acum între ciocan şi nicovală: cu cât manipulează datele mai mult, cu atât pierde încrederea oamenilor în capacitatea sa de a controla situaţia, iar dacă începe să spună adevărul, va trebui să explice cifrele reale, probabil mult mai mari decât cele publicate până în prezent. Pentru a face lucrurile şi mai rele, carantina din Wuhan, care durează de aproape o lună, a început să genereze incidente de revoltă socială, punând autorităţile la modul propriu cu spatele la zid.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale