China: Partidul adoptă o rezoluţie ce întăreşte influenţa preşedintelui Xi Jinping

China: Partidul adoptă o rezoluţie ce întăreşte influenţa preşedintelui Xi Jinping

Partidul Comunist chinez, care marchează anul acesta un secol de existenţă, a adoptat joi o rezoluţie referitoare la propria istorie care întăreşte şi mai mult influenţa preşedintelui Xi Jinping, transmite AFP.

"Partidul şi poporul au luptat timp de un secol, scriind epopeea cea mai magnifică din istoria de milenii a poporului chinez", se arată în rezoluţia adoptată cu uşile închise de cei aproape 400 de membri ai Comitetului central al PCC.

"Socialismul chinez a intrat într-o nouă eră" de la venirea la putere a lui Xi Jinping, la sfârşitul lui 2021, conform unui extras din rezoluţie difuzat de agenţia Xinhua.

"Gândirea (lui Xi Jinping) este chintesenţa culturii şi sufletului chinez", iar prezenţa sa "în inima" partidului "este de importanţă decisivă pentru promovarea procesului istoric al marii înnoiri a naţiunii chineze", se mai afirmă în rezoluţie.

În cei 100 de ani ai săi, PCC nu a mai adoptat până acum decât două rezoluţii consacrate istoriei sale şi de fiecare dată înainte de a începe un nou capitol politic, notează AFP. Prima a fost 1945 şi a întărit autoritatea lui Mao Zedong, cu patru ani înaintea instalării la putere a comuniştilor, iar a doua, în 1981, i-a dat ocazia lui Deng Xiaoping să întoarcă pagina maoismului, recunoscând "erorile" Marelui cârmaci, într-un moment de lansare a unor reforme economice.

În ce-l priveşte, Xi Jinping este frecvent calificat drept cel mai puternic lider chinez după Mao. Devenit secretar general al PCC în 2012, iar în 2013 preşedintele Republicii Populare, Xi a determinat modificarea constituţiei chineze, în 2018, astfel ca să poată rămâne în fruntea ţării mai mult de două mandate, iar "gândirea" sa a fost înscrisă în legea fundamentală, la fel ca a lui Mao.

Ascensiunea sa a fost însoţită de o reprimare a tuturor formelor de contestare, fie că a fost vorba de Hong Kong sau Xinjiang, iar mai nou Xi poartă şi aureola "victoriei" asupra pandemiei, deşi mai apar focare sporadice de coronavirus şi în această ţară unde a fost detectată prima dată epidemia, acum aproximativ doi ani.

Xi Jinping va fi fără îndoială reales în toamna anului viitor pentru un al treilea mandat, ceea ce nu s-a mai întâmplat din epoca maoistă, cu toate că va atinge vârsta limită de 68 de ani impusă tradiţional liderilor chinezi, mai notează AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

2 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

3 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

4 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

5 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”