China trimite în spaţiu sateliţi în cadrul primei sale lansări comerciale de pe o platformă maritimă

China a trimis cu succes pe orbită nouă sateliţi în cadrul primei sale lansări în scop comercial a unei rachete de pe o platformă maritimă, a anunţat miercuri presa de stat, relatează Reuters.

Sateliţii, dintre care unul aparţinea platformei Bilibili de partajare de conţinut video, au fost transportaţi marţi de o rachetă Long March 11 din Marea Galbenă, potrivit media chineze.

 

Foto: (c) Cai Yang/Xinhua


Long March 11, concepută pentru lansare rapidă şi de pe platforme mobile, cum ar fi o navă, este utilizată în principal pentru transportul sateliţilor de dimensiuni mici. Prima lansare a rachetei de pe mare a avut loc în luna iunie a anului trecut.

''Platformele maritime de lansare vor contribui la creşterea numărului zonelor de lansare ale Chinei, îmbunătăţind eficienţa şi siguranţa acestor operaţiuni, care vor deveni astfel mai flexibile'', a declarat Li Zongli, director al Centrului Taiyuan de Lansare a Sateliţilor, citat de People's Daily.

China deţine trei centre terestre de lansare spaţială, unde treptele de rachete utilizate revin pe Pământ, ceea ce uneori prezintă un pericol pentru zonele locuite. Lansările de pe platformele maritime ar reduce acest risc.

China a făcut din programul său spaţial o prioritate în ultimii ani, încercând să ajungă din urmă Statele Unite şi să devină o importantă putere spaţială până în 2030.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!

5 Semne de panică la panarame! Cocina TV dezgroapă declarații pro-Firea și anti-Nicușor Dan făcute în 2016 de Mi…