China: Un apropiat al fostului președinte Hu Jintao, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție și abuz de putere

China: Un apropiat al fostului președinte Hu Jintao, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție și abuz de putere

Un consilier apropiat al fostului președinte chinez Hu Jintao, deja exclus din Partidul Comunist, a fost condamnat luni la închisoare pe viață pentru corupție, obținere ilegală de secrete de stat și abuz de putere, au anunțat luni televiziunea de stat CCTV și agenția de presă Xinhua, citate de AFP.

În vârstă de 60 de ani, Ling Jihua, căzut în dizgrație după dezvăluirea morții accidentale a fiului său în martie 2012 la volanul unui Ferrari în compania a două tinere goale, a pledat vinovat și a decis să nu facă apel împotriva sentinței, pronunțată la capătul unui proces cu ușile închise.

El a fost acuzat că a primit personal sau prin familia sa mită în valoare totală de 11,6 milioane de dolari. Înainte de a fi pus sub anchetă la sfârșitul lui 2014, Ling Jihua a fost vicepreședinte al organismului național de consiliere politică din China. În 2007 fusese numit director al puternicului Birou de Afaceri Generale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). El a fost acuzat de 'abuz de putere' în timp ce ocupa acest post și că a profitat de responsabilitățile sale pentru "a obține ilegal secrete de stat".

"Accept toate acuzațiile și mă supun judecății. Procesul de astăzi îmi va rămâne întipărit în memorie", a spus el în declarația finală din fața instanței, potrivit Xinhua.

Ling Jihua a mai declarat că procesul a fost "solemn, meticulos, rațional și civilizat", întruchipând o combinație de stat de drept și tratament umanitar, a precizat agenția oficială de presă.

"Mulțumesc sincer instanței, procuraturii și celor doi avocați ai mei", a mai spus el.

Ling Jihua a făcut carieră în umbra lui Hu Jintao, devenind unul dintre cei mai apropiați consilieri în timpul președinției acestuia, notează AFP.

Scandalul legat de moartea fiului său l-a împiedicat le Ling Jihua să acceadă în Biroul Politic al PCC în 2012.

Opinia publică chineză s-a indignat că fiul unui lider și-a putut procura o mașină de lux de peste 700.000 de euro. Cele două tinere care îl însoțeau au fost grav rănite, iar una dintre ele a decedat ulterior.

De când a devenit președinte, Xi Jinping duce o campanie anticorupție dură prin care, susțin analiștii, el își elimină de asemenea și adversarii politici, potrivit AFP.

Sistemul judiciar chinez, în care aproape toți inculpații ajung să fie condamnați, este supus puterii politice, comentează AFP.

Partidul a anunțat în luna iulie a anului trecut excluderea din rândurile sale a lui Ling Jihua, acuzat că a încălcat 'disciplina politică', dar și că a profitat de puterea sa pentru a obține favoruri sexuale și că a comis adulter.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”