China: Un miliardar contestatar, condamnat la 18 ani de închisoare

China: Un miliardar contestatar, condamnat la 18 ani de închisoare

Miliardarul chinez Sun Dawu, care critică regulat puterea, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru o serie de infracţiuni şi delapidare, a anunţat miercuri un tribunal chinez, citat de France Presse.

Procesul acestui patron în vârstă de 67 de ani, lider al unui grup specializat în agricultură, a fost considerat de apărătorii săi ca fiind emblematic pentru modul în care guvernul comunist îi percepe pe puternicii magnaţi ai sectorului privat.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Popular din Gaobeidian din nordul provinciei Hebei, unde a fost judecat, Sun Dawu a fost condamnat la 18 ani de închisoare şi amendat cu 3,11 milioane de yuani (405.000 de euro).

Această pedeapsă grea este justificată de o lungă listă de condamnări pentru "exploatare minieră ilegală", "ocupare ilegală a terenurilor agricole", "obstrucţionarea serviciului public", "adunarea unei mulţimi pentru a ataca organele statului" sau chiar "provocare la tulburări".

Această ultimă acuzaţie, cu un titlu vag, este adesea folosită împotriva opozanţilor.

Magnatul sectorului alimentar, membri ai familiei sale şi angajaţi au fost arestaţi la sfârşitul anului 2020 în urma unei dispute funciare cu o fermă de stat din Hebei.

Sun Dawu a fondat grupul Dawu în 1984 ca o afacere de familie de creştere a găinilor şi porcilor. De atunci, el a transformat-o într-un imperiu uriaş ce acoperă de asemenea sănătatea şi turismul.

Aceasta este una dintre cele mai importante companii din sectorul agricol în nordul Chinei.

Cunoscut pentru tonul său sincer, Sun Dawu a criticat vehement autorităţile pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a epidemiei de pestă porcină africană în ţară, la originea sacrificării a milioane de capete.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro