China: Un proiect de lege privind imigraţia este întâmpinat cu o puternică opoziţie

China: Un proiect de lege privind imigraţia este întâmpinat cu o puternică opoziţie

Un proiect de lege care prevede facilitarea obţinerii de către străini a unui statut de rezident permanent stârneşte opoziţia a numeroşi internauţi chinezi pe reţelele de socializare, relatează AFP.

Ministerul Justiţiei a publicat textul de lege săptămâna trecută. De atunci, propunerea a declanşat un val de comentarii negative, uneori xenofobe, într-o ţară care nu are tradiţia imigraţiei.

"Sunt împotrivă. Chinezii sunt deja prea numeroşi. Până într-acolo încât avem probleme în a găsi o şcoală pentru copiii noştri şi în a obţine o programare la medic. Şi ar trebui să acceptăm concurenţa străinilor?", a scris un utilizator pe reţeaua de socializare Weibo, reprezentând tonul general.

"Atât timp cât nu vom elimina politica de limitare a naşterilor (care impune maximum doi copii la fiecare cuplu chinez - n.r.), nu vom accepta niciodată nici măcar un singur imigrant!", a subliniat un altul, îngrijorat ca mulţi alţii că străinii ar putea beneficia de privilegii.

Un număr semnificativ de internauţi atacă, de asemenea, "persoanele de culoare", acuzându-le în ansamblul lor de delicte sau de acţiuni necorespunzătoare în China.

Agresiunile fizice din oraşele chineze sunt rare comparativ cu cele înregistrate în Occident, iar imigraţia este frecvent asociată de către chinezi cu o înmulţire a delictelor.

Semn al agitaţiei declanşate de proiectul de lege, circa 3,6 milioane de comentarii au fost postate pe Weibo în câteva zile pe acest subiect.

Totuşi, nu toate sunt negative. "Susţin legea. Dar condiţia este de a oferi acest statut persoanelor care îl merită cu adevărat", subliniază astfel o internaută.

Mai puţin de 1% dintre străinii prezenţi în China sunt rezidenţi permanenţi.

Proiectul de lege survine într-un moment în care guvernul chinez încearcă să atragă mai multe persoane calificate şi investiţii din străinătate. Propunerea este deschisă comentariilor până la 27 martie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /