China va lansa peste 50 de sonde spaţiale în anul 2019

China va lansa peste 50 de sonde spaţiale în anul 2019

China va trimite în cosmos peste 50 de sonde spaţiale în decursul acestui an, pentru care vor fi realizate aproximativ 30 de lansări, informează miercuri agenţia Xinhua citată de EFE.

Printre misiunile cele mai importante se remarcă lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune Long March 5, care va fi testată în luna iulie, exact la doi ani după eşecul primei tentative de lansare.

În cazul în care testul va fi realizat cu succes, cea de-a patra serie a rachetei va fi însărcinată cu transportarea sondei Chang'e-5 pe Lună la sfârşitul acestui an, notează Yang Baohua, vicepreşedintele Corporaţiei chineze pentru Ştiinţă şi Tehnologie Aerospaţială (CASC)

Chang'e-5, care va inaugura cea de-a treia etapă a programului de explorare selenară de către China, va culege mostre de pe suprafaţă Lunii pentru a le trimite ulterior pe Terra, a precizat Pen Jing, un cercetător al CASC şi responsabil al misiunii.

De asemenea China va realiza mai multe exerciţii la Centrul Spaţial de la Wenchang (din insula Hainan), precum un zbor al rachetei Long March 5-B, care va fi un element-cheie în construcţia Staţiei spaţiale chineze, potrivit lui Shang Zhi, directorul Departamentului pentru Spaţiu al CASC.

Această rachetă, cu capacitatea de a transporta o încărcătură de peste 22 de tone, va transporta atât modulul principal cât şi modulele de experimentare ale viitoarei staţii spaţiale.

China va plasa pe orbită zece sateliţi anul acesta, cu scopul de a completa în 2020 sistemul de navigaţie Beidou, alternativa chineză la GPS, a precizat Shang. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Vă era dor de o jigodie? Uite-o!

3 Așa o fi?

4 A ales bine Reghecampf! I se spune „Gură de Aur”!

5 Poza asta spune tot...