China: Vizita OMS la primul spital pentru bolnavii de COVID-19 din Wuhan

China: Vizita OMS la primul spital pentru bolnavii de COVID-19 din Wuhan

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) îşi continuau sâmbătă la Wuhan (centrul Chinei) ancheta pe teren asupra originii coronavirusului, care urmează să îi conducă la situri sensibile, notează AFP.

Cu toate acestea, calendarul precis al experţilor rămâne opac. Mesajele lor pe Twitter şi ale OMS reprezintă principalele surse de informaţii, China păstrând o tăcere aproape absolută în legătură cu această vizită, ultra-sensibilă politic pentru ea.

Ieşiţi joi din cele 14 zile de carantină, membrii echipei au mers în cursul dimineţii, sub o escortă serioasă, la spitalul Jinyintan din Wuhan, a constatat AFP.

Această instituţie este prima care a primit pacienţi atinşi de ce era atunci doar un virus misterios, în oraşul unde pandemia de coronavirus a demarat la sfârşitul lui 2019.

Cu toate acestea, rămâne o îndoială serioasă cu privire la interesul elementelor pe care anchetatorii le vor putea strânge, la peste un an de la începutul pandemiei şi în faţa autorităţilor chineze cunoscute pentru lipsa lor de transparenţă în privinţa subiectelor controversate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încercat vineri să tempereze aşteptările.

"Aş dori să avertizez pe toată lumea: succesul într-o anchetă privind transmiterea de la animal la om nu înseamnă neapărat găsirea unei surse chiar de la prima misiune", a declarat presei Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgenţe de sănătate al OMS.

În pofida unui "program foarte încărcat" al echipei de experţi la Wuhan, Mike Ryan a fost vag în legătură cu programul lor.

Cu toate acestea, el a menţionat vizite la Institutul de Virusologie din Wuhan şi la o piaţă din oraş, unde animalele exotice erau vândute vii şi unde virusul s-a putut transmite la om.

Administraţia Trump a avansat ipoteza că virusul COVID-19 ar fi putut scăpa de la Institutul de virusologie contaminând cercetători.

China, acuzată că a întârziat să reacţioneze la primele cazuri de COVID-19, încearcă încă de anul trecut să concentreze atenţia presei asupra succesului său în limitarea pandemiei pe teritoriul său.

Potrivit cifrelor oficiale, doar două persoane au murit din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii mai.

Ţara asiatică a înregistrat 4.636 de decese de la începutul pandemiei. O cifră în contrast puternic cu cele peste 2,1 milioane înregistrate în întreaga lume, comentează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”