Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

China: Xi devine cel mai puternic lider după Mao;' gândirea' sa, înscrisă în statutul Partidului Comunist

Partidul Comunist Chinez a înscris marți ideologia politică a președintelui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acesta pe același nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, cimentându-i astfel puterea asupra partidului înaintea alegerii noilor structuri de conducere, informează Reuters și BBC News.

Partidul Comunist, reunit în cel de-al 19-lea congres, a aprobat în unanimitate amendamentul care include 'Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră' drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o amenințare la adresa conducerii țării de către Partidul Comunist.

Noua componență a Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist va fi anunțată miercuri.

Xi Jinping și-a consolidat treptat puterea după accederea sa la conducerea partidului în 2012 și, un an mai târziu, la președinția țării.

Și alți lideri comuniști chinezi și-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre ele, cu excepția celei a lui Mao Zedong, nu a fost descrisă ca 'gândire', vârful ierarhiei ideologice comuniste chineze.

Doar Mao și Deng Xiaoping au avut numele atașate de ideologiile lor, în cazul lui Deng doar după moartea acestuia în 1997.

Sub Xi Jinping, China a cunoscut o dezvoltare semnificativă, un impuls spre modernizare și asumarea unui rol tot mai important pe scena mondială, în paralel însă cu o creștere a autoritarismului, cenzurii și încălcării drepturilor omului, potrivit BBC.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 STENOGRAMA WikiLeaks care arată cât de nenorocit și jeg a fost și este Tăriceanu!

2 VIDEO Credeați că Securitatea a murit? Priviți cu cine vorbea Iulian Vlad pe 22 decembrie 1989! Acum a primit …

3 Realizați că noi am ajuns să mâncăm așa ceva?

4 VIDEO Voi ați văzut asta? Candidata lui Voiculescu izbucnește în râs când vrea să vorbească despre candidata P…

5 HOPA! PĂPUȘARII au mai scos din joben un candidat! Mircea Diaconu: Îmi voi anunța azi intenția de candida ca i…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I