China: Xi devine cel mai puternic lider după Mao;' gândirea' sa, înscrisă în statutul Partidului Comunist

China: Xi devine cel mai puternic lider după Mao;' gândirea' sa, înscrisă în statutul Partidului Comunist

Partidul Comunist Chinez a înscris marți ideologia politică a președintelui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acesta pe același nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, cimentându-i astfel puterea asupra partidului înaintea alegerii noilor structuri de conducere, informează Reuters și BBC News.

Partidul Comunist, reunit în cel de-al 19-lea congres, a aprobat în unanimitate amendamentul care include 'Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră' drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o amenințare la adresa conducerii țării de către Partidul Comunist.

Noua componență a Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist va fi anunțată miercuri.

Xi Jinping și-a consolidat treptat puterea după accederea sa la conducerea partidului în 2012 și, un an mai târziu, la președinția țării.

Și alți lideri comuniști chinezi și-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre ele, cu excepția celei a lui Mao Zedong, nu a fost descrisă ca 'gândire', vârful ierarhiei ideologice comuniste chineze.

Doar Mao și Deng Xiaoping au avut numele atașate de ideologiile lor, în cazul lui Deng doar după moartea acestuia în 1997.

Sub Xi Jinping, China a cunoscut o dezvoltare semnificativă, un impuls spre modernizare și asumarea unui rol tot mai important pe scena mondială, în paralel însă cu o creștere a autoritarismului, cenzurii și încălcării drepturilor omului, potrivit BBC.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei

4 „Armata” de prostituate de lux folosită de Securitate pentru străini. Cine erau tinerele folosite pentru sex, …

5 Apă de ploaie / Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizeaz…