Chișinăul va cumpăra energie electrică mai ieftină din Transnistria. Care este noul preț

Chișinăul va cumpăra energie electrică mai ieftină din Transnistria. Care este noul preț

Energocom, societate de la Chișinău, anunță că a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria, fiind pevăzut un tarif cu aproape zece la sută mai mic pentru următoarele șase luni.

Chișinăul va cumpăra lumină mai ieftină de la Tiraspol. FOTO: Arhivă

Potrivit reprezentanților societății Energocom, lumina achiziționată de la Tiraspol va acoperi peste 90 la sută din necesarul țării.

,,În următoarea jumătate de an, SA Energocom va procura energie electrică de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului. Prețul constituie 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni”, au anunțat angajații societății Energocom.

Țara folosește și lumină din România

În consecință, alături de energia electrică din România, dar și cea produsă pe plan local, Republica Moldova va acoperi necesitățile electrice ale țării.

,,De asemenea, în luna aprilie Energocom va cumpăra electricitate de la SN Nuclearelectrica SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 RON (aproximativ 91 de euro/ MWh).La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM”, au precizat reprezentanții instituției.

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom a semnat contractul cu MGRES, compania din regiunea transnistreană, privind achiziția energiei electrice, dar în schimb au livrat întreaga cantitate de gaze naturale primită de la Gazprom.

Demersul de atunci al demnitarilor a stârnit critici în societate, iar lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat că Executivul trebuie să ofere explicații cu privire la deciziile luate în contextul crizei energetice și să-și reorganizeze activitatea în acest domeniu.

De anul trecut, țara vecină se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și de gaze naturale.

Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, ea a întreprins în ultimele luni diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Republica Moldova a cumpărat gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”