CHIX pentru penali! Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT! Amănunte INCENDIARE!

CHIX pentru penali! Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT! Amănunte INCENDIARE!

CHIX pentru penali! Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT!Efectele ordonanței lui Tudorel Toader: Peste 80 de procurori ar putea părăsi DNA şi DIICOT, dar iau în calcul să atace în instanţă deciziile de revocare.

 Peste 50 de procurori de la DIICOT şi 34 de la DNA, printre care şi procuroarea lui Liviu Dragnea, Alexandra Lăncrănjan, ar putea părăsi aceste parchete dacă noile condiţii privind vechimea de 10 ani necesară pentru procurorii DNA şi DIICOT retroactivează, adică se aplică şi celor deja numiţi în funcţia de procuror de execuţie în aceste structuri, nu doar celor care urmează să vină de aici înainte, au atras atenţia surse judiciare pentru  G4Media.ro .

“E jale! Mai bine dădeau direct amnistia, scăpau, dar nu blocau sistemul!”, a declarat un procuror pentru G4media.

“Când colegii au fost numiţi în funcţia de procuror de execuţie la DNA sau DIICOT, era necesară vechimea de 6 ani. Prin modificarea legilor Justiţiei a fost mărită la 8 ani şi ordonanţa de ieri a lui Tudorel a majorat condiţia de vechime la 10 ani. Unii dintre noi nu avem 10 ani nici cu studiile de 2 ani la INM (Institutul Naţional Magistraturii – n.r.)”, a explicat alt procuror.

“Dacă decid să aplice retroactiv condiţia de vechime, adică şi celor deja numiţi în funcţie, afectează principiul din Constituţie privind stabilitatea în funcţie a procurorilor, echivalentul inamovibilităţii judecătorilor. A doua problemă de constituţionaliate este legată de neretroactivitatea legii”, a explicat un procuror DNA care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

“Deja colegii mei iau în calcul să atace la instanţa de contencios ordinul de revocare din funcţia de procuror de execuţie, hotărârea CSM prin care s-ar lua act de aceasta şi, implicit, ordonanţa lui Tudorel Toader. Va fi o suită de litigii în contencios unde se va pune în discuţie constituţionalitatea ordonanţei”, au explicat pentru  G4Media.ro aceleaşi surse.

Vor fi afectate dosare de mare violenţă, trafic de droguri, privind infracţiuni economico-financiare, fonduri europene sau corupţie, au explicat sursele G4media. “De exemplu, dosarul interopului Ghenosu de la DIICOT. Procurorul de caz, care a formulat incusiv acuzaţii de omor, ar putea pleca pentu că nu are vechimea de 10 ani. Dosarul va fi repartizat altui procuror, dar durează până ce studiază cazul, până se pune la punct, sunt zeci de volume”, a explicat un magistrat.

Kovesi rămâne la Parchetul general. Surse judiciare au explicat pentru G4media că fosta şefă a DNA va rămâne la Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) întrucât este procuror DIICOT şi are vechimea necesară de 10 ani în profesie. “Atâta vreme cât face parte din DIICOT, care este o direcţie a PICCJ, ea are grad de PICCJ. Dacă ar pleca din DIICOT, ar fi într-adevăr o problemă şi nu ar mai putea activa la PICCJ pentru că ar avea doar grad de parchet de tribunal, nu cel puţin de parchet de curte de apel, aşa spune ordonanţa lui Tudorel”, au explicat sursele G4media.

Ce spune Ordonanţa lui Tudorel Toader. “La articolul 44, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (3 indice 1), cu următorul cuprins:

(3 indice 1) Pentru a fi numiţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel putin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lăngă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii” (…)

Alineatul (3) al articolului 79 indice 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, o vechime de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma interviului organizat de comisia constituită în acest scop (…)

Alineatul (2) al articolului 87 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie, procurorii trebuie să nu fi fost sanctionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel putin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi in urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (….)

Art. VIII – Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în ordonanţa lui Tudorel Toader de modificare a legilor de modificare a legilor Justiţiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria