
Christian Sabbagh a suferit un AVC. Jurnalistul critică sistemul public de sănătate: „Eu am avut noroc. Dar câți nu apucă?”
Jurnalistul Christian Sabbagh a povestit sâmbătă, 19 iulie, perioada dificilă prin care a trecut după ce a făcut un accident vascular cerebral (AVC).
Acesta a dezvăluit, pe rețelele de socializare, lupta pe care a dus-o pentru viața sa și dificultățile pe care le-a întâmpinat în sistemul public de sănătate din România, după ce a suferit un AVC în 2024.
„După AVC am zâmbit și am fost pe cont propriu”, a precizat, pe Facebook, prezentatorul de știri.
El a mulțumit medicilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni pentru eforturile depuse, dar a afirmat că, în ciuda profesionalismului lor, a fost nevoit să caute tratament în sistemul privat pentru a-și salva viața.
„Zâmbetul din această poză ascunde o luptă pe viață și pe moarte. Eram la câteva zile după un AVC, cu viața atârnând de un fir. Am zâmbit, dar în spate era suferința. Medicii de la Bagdasar au făcut tot ce au putut. Le sunt recunoscător. Îi respect. Au luptat pentru mine. Dar bunăvoința lor nu a fost de ajuns. Am fost nevoit să-mi caut salvarea în afara sistemului public. Pe banii mei. În privat, unde am găsit tratamente și soluții”, a adăugat el.
A reușit să treacă prin perioada dificilă și s-a întors la pupitrul știrilor de la Kanal D. O întrebare, totuși, nu-i dă liniște, văzând care este situația sistemului public de sănătate. „Pentru ce plătim taxe?”, se întreabă jurnalistul, după ce viața sa a atârnat de un fir de ață.
„Astăzi sunt din nou la pupitrul știrilor Kanal D. Dar nu pot să nu mă întreb, pentru ce plătim taxe? În România, aproape 45% din salariul brut merge către contribuții. Plătim sănătatea ca pe o taxă obligatorie. Iar când viața atârnă de un fir, sistemul îți spune: Așteaptă! Îți spune că nu sunt locuri. Sau bani. Sau aparate. Sau interes. Eu am avut noroc. Am reușit să mă salvez. Dar câți nu apucă? Câți mor cu zile?”, a întrebat acesta.
Reacția soției: „Am căutat vindecare”
Iulia Sabbagh, soția jurnalistului, a mulțumit, pe Facebook, celor îngrijorați, precizând că acesta este acum bine.
„Pentru toți cei care ne sună și ne scriu îngrijorați, vreau să vă spun că soțul meu este bine. AVC-ul a fost anul trecut. O luptă grea, pe care am ales să o ducem în tăcere, doar noi, în familie. Atunci n-am căutat compasiune. Am căutat vindecare. Am învățat să îi pun branule, să îi controlez tensiunea, să îi dau medicația la ore fixe. Dar mai greu a fost să-mi țin copiii în brațe și să le promit că «tati nu ne lasă»”, a povestit Iulia.
Ea recunoaște acum că a învățat „să zâmbească, când sufletul îi tremura”.
„Am învățat ce înseamnă să lupți cu moartea, în fiecare zi. Christian a învins! A învins acolo unde alții n-au mai avut șansa. Dar să nu credeți că am uitat, fiecare zi e o victorie. Fiecare respirație e o binecuvântare”, a adăugat Iulia Sabbagh.
Un semnal de alarmă
Ea a descris și care a fost scopul postării soțului său.
„Postarea lui de azi nu a fost despre o problemă de sănătate actuală. A fost un strigăt. Un semnal de alarmă. Pentru că și el știe ce înseamnă să te zbați într-un sistem unde plătești taxe, dar în spitale mori cu zile. Și azi, tocmai pentru că a avut șansa să se întoarcă, își folosește vocea pentru cei care nu mai pot. Vă mulțumim că sunteți lângă noi. Nu pentru milă, ci pentru că vocea lui se aude mai puternic atunci când nu e singur. Și, așa cum spune mereu, la finalul jurnalului: «Aveți grijă de dumneavoastră»”, a mai spus aceasta.
„Scapă cine poate sau cine are bani să meargă în afară”
Mesajul său a stârnit un val de reacții și empatie în mediul online.
„Foarte mulți plătitori de taxe nu au parte de tratare corectă sau la timp. Scapă cine poate sau cine are bani să meargă în afară”, i-a răspuns o persoană, pe Facebook, în timp ce alta îi „taxează” pe politicieni: „Plătim taxe și sănătate pentru nesimțiții din parlament sa aibe ei pensii speciale!”.
Oamenii au început să povestească și ei luptele pe care le-au avut cu sistemul public de sănătate din România.
„Și eu avut cancer în urmă cu 7 ani și după 20 ani contribuiți la sistemul de sănătate din România a trebuit să mă tratez în străinătate pe banii mei. Sănătate multă! Să auzim numai de bine!”, a mai comentat o altă persoană.
„Așa este. Murim cu zile. În timpul pandemiei de covid soțul meu a murit, singur, neîngrijit. Suna acasă căci se simte rău și nu e nimeni. A dorit să vin la spital să ne vedem. Am făcut cerere de vizită, dar nu a fost aprobată. A murit singur fără să ne spunem măcar un cuvânt Scapa cine poate. TRIST”, a scris altcineva.
Sursa: adevarul.ro