Ciclism - Turul Franței: Froome, lider pentru 1'12", Pinot învingător pe Alpe d'Huez, Quintana în demonstrație

Ciclism - Turul Franței: Froome, lider pentru 1'12", Pinot învingător pe Alpe d'Huez, Quintana în demonstrație

Francezul Thibaut Pinot (FDJ) și-a adjudecat penultima etapă a Turului ciclist al Franței, încheiată sâmbătă pe legendarul Alpe d'Huez, Chris Froome (Sky) rămâne lider, cu doar 1'12" avans, dar eroul zilei a fost columbianul Nairo Quintana (Movistar), care și-a respectat promisiunile, plecând în demonstrație pe pantele de pe cele două cățărări de categorie specială, Croix-de-Fer și la final.

Așa cum a și anunțat, Quintana a vrut să se alăture în legendă compatriotului său Lucho Herrera, învingător pe Alpe d'Huez în 1984, momentul în care s-a născut pleiada de mari cățărători veniți din Anzi. Micuțul columbian voia, de asemenea, să îi ia încă o dată măsura liderului clasamentului general, Chris Froome, și, eventual, chiar să-l deposedeze de tricoul galben, după ce cu o zi înainte îl pusese în dificultate Vincenzo Nibali.

În față, însă, pentru a salva onoarea gazdelor, plecase Thibaut Pinot, și el cățărător atestat, astfel că ultima cățărare, de pe Alpe d'Huez, a fost, de fapt, o dublă cursă de urmărire, pentru victoria de etapă și pentru ca al doilea clasat la general să se desprindă cât mai mult de britanic.

În cele din urmă, Pinot a rezistat eroic, trecând primul linia de sosire, după ce a fost cronometrat între Modane Valfrejus și Alpe d'Huez, pe 110,5 km, în 3h17'21", Quintana a sosit al doilea, la 18", canadianul Ryder Hesjedal (Cannondale), unul dintre supraviețuitorii evadării inițiale, a terminat pe 3, la 41", luând și ultima bonificație, în timp ce Chris Froome, tractat până cu 2 km înainte de sosire de Richie Porte, a avut doar 1'38" întârziere, fiind depășit chiar pe linia de finiș de coechipierul lui Quintana, spaniolul Alejandro Valverde, încă un semn că britanicul era la capătul puterilor.

Astfel s-a scris, practic, istoria acestei a 102-a ediții a Marii Bucle, pentru că înaintea ultimei etape, Sevres Grand Paris Seine Ouest — Paris Champs-Elysées una mai mult de socializare în pluton, cu ciocniri de cupe de șampanie, și defilarea de 10 ture pe cel mai faimos bulevard din lume, clasamentul general este cvasi-definitivat, chiar acceptat de tot plutonul după 3 săptămâni și peste 3.000 km de cursă.

Așadar, tricou galben este Chris Froome, urmat la 1'12" de Nairo Quintana, al treilea loc pe podium este ocupat de Alejandro Valverde, la 5'25", învingătorul de anul trecut, Vincenzo Nibali (Astana) încheie pe un meritoriu loc 4, la 8'36", în timp ce un alt favorit din careul de ași, spaniolul Alberto Contador (Tinkoff — Saxo) este al 5-lea, la 9'48".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Și cu asta și-a tras-o Cherecheș?

2 VIDEO Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: „Futu-ți morții mă-tii să-ți fut! Băga-mi-aș pula-n mă-ta, îți sparg dinții, ascultă ce…

3 Priviți, China a înconjurat Rusia fără ca aceasta să mai opună rezistență

4 Primele semne? / Signa Group, un mare dezvoltator imobiliar austriac a depus o cerere de faliment pentru filiala din Germania

5 „Ești o escroacă! Minți lumea pentru 500 de euro! Marș!” / Vica Blochina și Oana Roman, scandal cu vorbe grele din cauza unui ceai