Ciclism: Alexandru Ciocan - MTS are motive să suspende alegerile; nu este un război între mine şi Novak

Ciclism: Alexandru Ciocan - MTS are motive să suspende alegerile; nu este un război între mine şi Novak

Alexandru Ciocan, câştigătorul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism din 13 martie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că Ministerul Tineretului şi Sportului are motive să suspende acea Adunare Generală de Alegeri şi a precizat că, deşi nu sunt cei mai buni prieteni, nu este "un război" între el şi ministrul Eduard Novak, fostul preşedinte al FRC.

"Încercând să rămân imparţial, MTS are motive să ia această decizie de suspendare a Adunării Generale de Alegeri. Nu putem să sărim în sus. OK, ne deranjează chestia asta, pentru că vom repeta alegerile peste o lună-două sau trei când vom reuşi să punem toate actele la punct şi să le aducem la zi. Teoretic nu este vina noastră că s-a întâmplat aşa, este vina ultimilor ani când cel care ar fi trebuit să se ocupe de buna desfăşurare a Adunărilor Generale nu a făcut-o. Aşa că au rămas nefinalizate multe lucruri. Noi cam ştiam treaba asta însă trebuia să fim pregătiţi pentru ambele scenarii. Dacă vom primi avizul sau nu de la MTS. Poate că eu şi domnul Novak nu suntem cei mai buni prieteni din lume, dar nu cred că este un război. Este efectiv o treabă făcută nemţeşte", a spus Ciocan.

Întrebat cum se simte că acum o săptămână era preşedinte, iar azi nu mai este, fostul ciclist a răspuns nu este afectat. El este convins că va câştiga din nou alegerile de peste câteva luni.

"Mă simt la fel. Eu toată săptămâna mi-am petrecut-o la MTS. Toţi colegii, cei vechi şi actuali, mă văd aşa cum sunt. Şi probabil că până la următoarele alegeri voi avea o colaborare foarte OK cu ei, fără nici cea mai mică problemă. Sunt aproape sigur că voi câştiga din nou alegerile, dar nu o spun din orgoliu sau naivitate, ci pentru că eu cred că în sfârşit ciclismul a reuşit să contureze o echipă. Iar această echipă ştie cum se mănâncă acest sport şi toată lumea o va accepta. Hai să nu spunem toată lumea, dar în proporţie de 90% sunt convins că vor rămâne aceiaşi oameni în conducerea federaţiei (n.r. - cei aleşi în AG din 13 martie)", a menţionat Ciocan.

"La Adunarea Generală a fost un reprezentant al MTS, cel care trebuia să fie, directorul Comisiei de Performanţă sau ceva de genul acesta. Şi a asistat la întreaga Adunare Generală. Însă MTS a mai trimis 3-4 persoane de la Corpul de Control. Acele persoane nu aveau de ce să fie prezente, aşa că Adunarea Generală a votat şi le-a invitat să iasă. Nu putem estima o dată pentru noile alegeri pentru că în primă fază trebuie să facem o Adunare Generală Extraordinară în care să facem ordine printre toate cluburile, pentru că unele aveau drept de vor, altele nu, unele erau suspendate... de aici vin şi problemele privind avizul MTS. După ce facem această ordine în rândul cluburilor, iar eu estimez că va dura cam o lună, putem convoca o nouă Adunare Generală de Alegeri. Deci undeva în 2 maximum 3 luni ar trebui să avem noile alegeri", a adăugat fostul ciclist.

Alexandru Ciocan a explicat că la următoarele alegeri FRC ar trebui să aibă aproximativ 90 de cluburi cu drept de vot.

"În 2017, la ultima AG recunoscută de instanţă, erau 51 de membri cu drept de vot, şi alţi 19-20 cu probleme, adică fără drept de vot. Iar între 2018 şi 2020 au mai fost afiliate încă 17 cluburi care aşteptau la rândul lor o Adunare Generală în care să primească dreptul de vot. Doar că trebuia să fie o AG Simplă, nu de Alegeri. În total, la modul teoretic, sunt undeva la 90 de cluburi care ar putea avea drept de vot la următoarele alegeri. Problemele cluburilor fără drept de vot sunt legate de faptul că unele nu aveau sediu, unele nu aveau antrenor, unele aveau dosare incomplete, unele nu au avut activitate, unele nu şi-au plătit taxa... deci probleme diverse. Dar nu e vina cluburilor, ci a celui care s-a ocupat de federaţie în ultimii patru ani pentru că la finalul fiecărei AG, avocatul sau juristul trebuie să ia procesul verbal şi să-l ducă la Registrul Asociaţiilor şi Federaţiilor şi să îl înscrie. Dar dacă nu se procedează aşa, atunci toate acele afilieri sau dezafilieri rămân undeva în aer pentru că nu ştie nimeni de ele", a afirmat Ciocan.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a suspendat hotărârea Adunării Generale de Alegeri a Federaţiei Române de Ciclism, în cadrul căreia fusese ales preşedinte Alexandru Ciocan, întrucât componenţa AG convocată nu a fost validată de instanţă.

"Consider că este necesar să explic în detaliu modul în care privesc situaţia Federaţiei Române de Ciclism, cu atât mai mult cu cât am fost preşedintele acesteia vreme de aproape 8 ani. Astăzi, 19 martie, MTS a emis decizia de suspendare a hotărârii AG de Alegeri a FR Ciclism din data de 13 martie. Motivul îl reprezintă componenţa Adunării Generale, ultima înregistrată şi validată în instanţă fiind cea din 10 februarie 2017, care apare şi în Registrul Special Federaţii. Adunarea Generală din 13 martie a fost convocată cu o altă componenţă, respectiv cea rezultată în urma Adunării Generale din 2019, nevalidată de instanţă. Există prevederi legale care dau dreptate ambelor abordări, dar, aşa cum am solicitat şi celorlalte federaţii sportive naţionale, toate federaţiile sportive trebuie să intre în deplină legalitate şi conformitate cu legea sportului", a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că decizia MTS nu afectează funcţionarea federaţiei, căreia i-a fost alocat un buget de 2,35 milioane de lei pentru 2021.

Fostul ciclist Alexandru Ciocan (42 de ani) a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism la 13 martie, el câştigând alegerile din cadrul Adunării Generale a FRC desfăşurate la Hotel Select din Sibiu. El a fost votat pentru un mandat de 4 ani de 47 dintre cei 74 de membri afiliaţi prezenţi la Adunarea Generală. Rezultatele celorlalţi trei candidaţi sunt următoarele: Szabolcs Sebestyen - 21 de voturi, Traian Vasile Goga - 3 voturi, Mariana Macovei - 3 voturi.

Ciocan este un fost ciclist de performanţă, multiplu campion naţional cu nenumărate participări la Tururile României, Greciei, Bulgariei şi Turciei. După retragerea din activitate a fost antrenor, organizator de competiţii de şosea, dar şi comentator al competiţiilor de ciclism de la Eurosport.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…