Ciclism: Germanul Marcel Kittel, la a cincea victorie de etapă în Turul Franței 2017, Froome în continuare lider

Ciclism: Germanul Marcel Kittel, la a cincea victorie de etapă în Turul Franței 2017, Froome în continuare lider

Germanul Marcel Kittel a câștiga a cincea etapă în ediția de anul acesta a Turului ciclist al Franței, miercuri, la Pau, depășindu-și recordul personal în Marea Buclă.

Kittel a câștigat miercuri etapa a 11-a, disputată pe traseul Eymet — Pau (203,5 km) cu timpul de 4h34min27sec. El s-a impus la sprint în fața olandezului Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo) și a norvegianului Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), creditați cu același timp.

Aceasta este a cincea victorie de etapă a lui Kittel în această ediție a Turului Franței, după cele de la Liege (etapa a 2-a), Troyes (etapa a 6-a) și Nuits-Saint-Georges (etapa a 7-a) și Bergerac (a 10-a).

Britanicul Chris Froome (Sky) și-a păstrat tricoul galben de lider al clasamentului general cu o zi înaintea Pirineilor. El este urmat de italianul Fabio Aru (Astana), la 18 secunde, de francezul Romain Bardet (AG2R), la 51 secunde, și de columbianul Rigoberto Uran (Cannondale), la 55 secunde.

Evadat încă după startul de la Eymet, alături de italianul Marco Marcato și belgianul Frederik Backaert, polonezul Maciej Bodnar, rămas singur în evadare, a fost prins de pluton cu doar 250 de metri înainte de linia de sosire.

În această etapă au avut loc mai multe căzături. Dacă italianul Dario Cataldo, accidentat la încheietura unei mâine, a fost nevoit să abandoneze, alți doi rutieri din prima parte a clasamentului, danezul Jakob Fuglsang (încheietura mâinii) și francezul Romain Bardet (genunchi) au putut relua cursa.

Spaniolul Alberto Contador a căzut și el cu aproape 20 km înainte de sosire, rănindu-se la un cot.

Kittel (29 ani) numără acum 14 etape câștigate în Turul Franței în palmaresul său din 2013.

De la startul din Dusseldorf, el nu a fost bătut decât o singură dată anul acesta într-un sprint masiv, de campionul Franței Arnaud Demare, la Vittel (etapa a 4-a).

Cele mai multe etape câștigate până acum de sprinterul german în aceeași ediție a Turului Franței au fost patru, în 2013 și 2014.

Recordul de victorii de etapă într-un singur Tur este de 8 succese. El este împărțit de francezul Charles Pelissier (1930) și de belgienii Eddy Merckx (1970, 1974) și Freddy Maertens (1976).

Joi, etapa-regină din Pirinei (a 12-a), ajunge pe altiportul de la Peyragudes, după șase ascensiuni (între care Port de Bales, de categorie specială) și după 214,5 km de la startul de la Pau.

Linia de sosire este instalată la capătul pistei de aproape 400 m lungime. Panta atinge până la 16%, într-un cadru grandios, care l-a făcut pe directorul Marii Bucle, Christian Prudhomme, să exclame: ''Este ceva ce nu s-a mai văzut niciodată în istoria Turului!''.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”