Cifre înfiorătoare: Turcii arată dezastrul financiar provocat de Moruţan şi Cicâldău, la Galatasaray

Cifre înfiorătoare: Turcii arată dezastrul financiar provocat de Moruţan şi Cicâldău, la Galatasaray

Fotbalul românesc a început, la un moment dat, să se specializeze în „vopsirea“ jucătorilor. Vorbim despre operaţiunea care presupune ca unui fotbalist să-i fie umflată cota artificial, spre a fi vândut la un preţ mult peste valoarea sa.

Exact aşa s-a procedat în cazul cuplului Cicâldău – Moruţan. Aceştia au ajuns la Galatasaray, anul trecut, la o distanţă de o lună, unul de celălalt. Cele două mutări au adus peste 10 milioane de euro în campionatul românesc, în conturile celor de la CS U Craiova, respectiv FCSB. Şi au însemnat două „ţepe“ fotbalistice luate de Galatasaray. Care, pe lângă banii aruncaţi pe apa sâmbetei, a bifat şi un sezon groaznic, în care s-a clasat doar pe locul 13 din 20, la 29 de puncte de campioana Trabzonspor!

Avertismente ignorate

Omul care merită, totuşi, să fie felicitat pentru aceste transferuri supraevaluate e Ioan Becali (70 de ani). Care, în contul relaţiilor sale bune cu şefii Galatasaray, le-a vândut doi jucători „umflaţi cu pompa“. Ceea ce s-a văzut foarte devreme.

„Cicâldău nu e jucător de 6,5 milioane de euro. A dezamăgit“, a scris site-ul haberler.com, cam la o lună după transferul mijlocaşului. Degeaba însă! Şefii clubului din Istanbul au insistat să finalizeze şi aducerea lui Moruţan. În schimbul căruia au achitat, într-o primă fază, 3,5 milioane de euro FCSB-ului. După ce jucătorul a bifat 15 meciuri la Galatasary, Gigi Becali a mai încasat 600.000 de euro, coform unei clauze din contract, iar valoarea totală a tranzacţiei a ajuns la 4,1 milioane de euro!

Degeaba a încercat Fatih Terim (stânga) să-l integreze pe Moruţan, la Galatasaray. Românul s-a dovedit a fi o mare dezamăgire

Terim a plătit cu pierderea postului

Mutările lui Cicâldău (25 de ani) şi Moruţan (23 de ani) au fost realizate cu acordul antrenorului Fatih Terim (68 de ani), o legendă vie a celor de la Galatasaray. Care, de-a lungul carierei, a câştigat trofee importante cu jucătorii aduşi de Ioan şi Victor Becali, precum Hagi şi Gică Popescu.

De această dată însă, aprobând transferurile lui Cicâldău şi Moruţan, Terim a plătit pentru această greşeală cu postul său, fiind demis, în ianuarie 2022. Iar odată cu plecarea sa, cei doi români au devenit tot mai marginalizaţi la Galatasaray, prinzând puţine minute cu succesorul lui Terim pe bancă, spaniolul Domènec Torrent (60 de ani). Acesta, la rândul său, a fost înlocuit din funcţie, după sfârşitul unui sezon pe care n-a reuşit să-l salveze. Galatasaray va fi pregătită de Okan Buruk (48 de ani) în noua stagiune.

Dacă nu confirmă ăştia doi (n.r. - Cicâldău şi Moruţan), nu mai calcă vreun picior de român pe aici!

Ioan Becali, la 25 august 2021

O adevărată „gaură“ în bugetul clubului Galatasaray

În luna martie a acestui an, jurnaliştii turci de la „Fotomac“ au publicat un articol exploziv în care au arătat ce bani a aruncat Galatasaray pentru transferurile cuplului Cicâldău (foto) – Moruţan. Cifrele sunt cu adevărat şocante, având în vedere prestaţiile celor doi:

*Adus cu 6,5 milioane de euro de la CS U Craiova, Cicâldău a primit un salariu de 800.000 de euro. Afacerea a inclus şi un comision de 400.000 de euro pentru firma de impresariat care a intermediat această mutare. Cicâldău e sub contract cu Galatasaray până în 2025.

*Moruţan a fost achiziţionat în schimbul sumei de 3,5 milioane de euro de la FCSB. Ulterior, valoarea transferului a ajuns la 4,1 milioane de euro. Salariul lui Moruţan: 330.000 de euro. Şi aici, firma de impresariat a încasat un comision de 400.000 de euro. Moruţan e sub contract cu Galatasaray până în vara anului 2026.

Ce au făcut cei doi români, la Galatasaray

*Alexandru Cicâldău = 39 de meciuri, 4 goluri, 4 pase de gol

*Olimpiu Moruţan = 34 de meciuri, 3 goluri, 5 pase de gol

Ce jucători români a avut Galatasaray până acum?

*Florin Bratu

*Iulian Filipescu

*Gheorghe Hagi (foto)

*Gheorghe Popescu

*Adrian Ilie

*Iasmin Latovlevici

*Ionuţ Luţu

*Radu Niculescu

*Ovidiu Petre

*Iosif Rotariu

*Bogdan Stancu

*Gabriel Tamaş

*Alexandru Cicâldău

*Olimpiu Moruţan

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”