Cinci producători de lactate, amendați pentru licitații trucate; cea mai mare amendă, de 5 milioane de lei, luată de Albalact

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane de lei pentru trucarea unor licitații, cea mai mare amendă fiind încasată de Albalact, respectiv 5 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituției transmis, vineri, AGERPRES.

"Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane de euro) pentru trucarea unor licitații organizate în anii 2010 și 2011, la nivelul județelor Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele. Companiile sancționate sunt: Albalact SA, aproape 5 milioane de lei, Simultan SRL — 2,2 milioane de lei, Dorna SA — 1,02 milioane de lei, Lacta SA — 261.306 lei și Deltalact SA — 139.860 lei", se menționează în comunicatul citat.

Conform instituției, în urma investigației, s-a constatat că pe parcursul licitațiilor cele cinci companii au acționat concertat, în sensul că, în prima etapă, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitație de autoritățile contractante, iar în etapa a doua, de licitație electronică, și-au împărțit loturile pentru care au licitat.

"Concret, în cadrul fiecărei licitații, în etapa de licitație electronică, fiecare ofertant și-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acționat, ceilalți ofertanți nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care știau că le vor câștiga, eliminând concurența", se mai arată în comunicat.

Două din cele cinci companii, Albalact SA și Simultan SRL, au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază, menționează Consiliul Concurenței.

"O licitație este eficientă din punct de vedere al prețurilor și calității bunurilor ofertate numai în condiții de concurență reală. În această situație, ofertanții au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotație, fiecare dintre cele cinci companii, câștigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitații", a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!