Cinci schiori au fost găsiți morți în Alpii elvețieni. Un al șaselea este căutat

Cinci schiori au fost găsiți morți în Alpii elvețieni. Un al șaselea este căutat

Cinci dintre cei șase schiori de fond care au dispărut în Alpii elvețieni în weekend au fost găsiți morți, a anunțat luni poliția din cantonul Valais, iar o aș șasea persoană este căutată în continuare.

Avalanșa a avut loc în apropiere de muntele Matterhorn. FOTO: X

Grupul de schiori, cu vârste cuprinse între 21 și 58 de ani, plecase din Zermatt sâmbătă dimineața cu scopul de a ajunge în cursul zilei în orașul Arolla, în apropiere de muntele Matterhorn. Cei șase au dispărut în apropierea vârfului Tete Blanche, care a fost imediat cuprins de o furtună violentă care a împiedicat desfășurarea elicopterelor și a echipelor de salvare, scrie dailymail.co.uk.

O echipă a reușit în cele din urmă să se deplaseze cu un elicopter în apropiere duminică seara, a precizat poliția într-un comunicat, dar schiorii erau deja dispăruți de mai bine de 24 de ore.

La sosirea pe munte, contingentul de salvare a dat rapid peste cadavrele a cinci dintre cei șase pasionați de alpinism.

”În jurul orei 21:20 (2020 GMT), a ajuns în sectorul Tete Blanche, unde a descoperit corpurile a cinci dintre cele șase persoane dispărute”, se arată în comunicatul poliției.

Cinci dintre cei șase schiori sunt membri ai aceleiași familii , dar poliția nu a dezvăluit deocamdată identitatea corpurilor găsite.

Un membru de familie îngrijorat a cerut ajutor sâmbătă, în jurul orei 16.00, după ce grupul nu a ajuns în Arolla așa cum era planificat.

La ora 17.19, unul dintre schiori a reușit să trimită un semnal "non-verbal" salvatorilor, indicându-le o locație aproximativă în Col de Tete Blanche, care se află la 12.160 de metri deasupra nivelului mării, potrivit lui Anjan Truffer, șeful serviciului de salvare aeriană din Zermatt.

Truffer a declarat pentru publicația elvețiană Blick că vremea a fost atât de rea încât zborul pentru salvarea schiorilor pur și simplu nu a fost o opțiune.

El a spus că erau "vânturi foarte puternice, zăpadă abundentă, pericol mare de avalanșă și vizibilitate zero", ceea ce ar fi dus la "moartea salvatorilor în două minute".

El a adăugat că, atunci când grupul a plecat din Zermatt, condițiile meteo nefavorabile erau deja cunoscute și c rede că schiorii au fost prinși în furtună și nu loviți de o avalanșă.

Întrucât elicopterele nu au putut înfrunta furtuna, cinci salvatori au încercat să ajungă pe jos la locul accidentat din Zermatt, dar și ei au fost nevoiți să se întoarcă la o altitudine de 9.400 de metri din cauza vremii nefavorabile, potrivit presei locale.

Șeful Asociației elvețiene a ghizilor de munte, Pierre Mathey, a declarat duminică după-amiază că grupul ar fi putut supraviețui dacă ar fi săpat o peșteră în zăpadă pentru a se adăposti.

Însă salvatorii au descoperit aseară târziu că cinci dintre cei șase schiori au pierit din cauza expunerii la elementele sălbatice.

Operațiunea de căutare a ultimului schior a continuat peste noapte și este încă în desfășurare.

Zermatt este o stațiune montană populară, renumită pentru schi și care atrage turiști din întreaga lume.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat