Cinci semne ale unei persoane toxice. Le vei recunoaște imediat

Cinci semne ale unei persoane toxice. Le vei recunoaște imediat

Uneori, oamenii din jurul nostru, inclusiv familia apropiată, prietenii și colegii, ne fac să ne simțim inconfortabil, chiar dacă nu înțelegem de ce. Comportamentul lor nu trădează la prima vedere nimic, dar în timp vei remarca faptul că tocmai acela este cauza disconfortului tău.

Peersone pasiv agresive FOTO Shutterstock

Aceste persoane vor arăta un comportament pasiv agresiv, așa cum este denumit acest comportament de către oamenii de știință. Prin aceasta, ei vor arăta răutați gratuite care pot părea glume sau afirmații nevinovate. Este o tendință de a se angaja în exprimarea indirectă a ostilității prin acte precum insulte subtile, comportament morocănos, încăpățânare sau eșecul deliberat de a îndeplini sarcinile cerute.

Deoarece comportamentul pasiv-agresiv este indirect, poate fi greu de observat, chiar și atunci când simți consecințele psihologice.

Pentru a te ajuta să identifici acest tip de comportament, iată cinci caracteristici ale unei persoane toxice, sau pasiv agresive.

Acest tip de comportament se regăsește în orice domeniu, de la viața de cuplu la colectivul de la școală sau muncă.

1. Ignorarea unei persoane

În forma sa standard, tratamentul tăcut constă în ignorarea completă a altei persoane, refuzul de a răspunde la orice întrebări din partea persoanei și poate chiar refuzul de a recunoaște prezența acesteia. Acest tip de tratament este foarte explicit. Dar există modalități mai subtile prin care o persoană te poate supune unui tratament tăcut.

De exemplu, s-ar putea „întâmplător” să nu te recunoască pe hol la serviciu. Numai că se întâmplă aleatoriu, așa că ai probleme să înțelegi dacă este intenționat sau accidental. Același lucru se poate întâmpla în întâlniri sau în timpul altor interacțiuni, scrie Your Tango .

Colegul tău s-ar putea să-ți ignore în mod intenționat comentariile, dar să o facă în mod inconsecvent, așa că nu poți spune cu adevărat dacă este intenționat sau nu.

2. Injurii subtile

Majoritatea dintre noi recunoaștem când suntem insultați în mod deschis. Dar insultele subtile pot fi mai greu de recunoscut. Un coleg poate pretinde că îți face un compliment, dar când ai ocazia să te gândești la asta, realizezi că este într-adevăr o insultă deghizată.

De exemplu, prezinți un raport șefului tău. Îl citește și îți spune că ai făcut o treabă bună (un compliment), dar apoi adaugă că raportul a fost „aproape la fel de bun ca al lui Jamie” (o insultă subtilă).

O insultă subtilă poate consta și într-o referire ascunsă sau semi-ascunsă la punctele tale slabe. Să presupunem că un coleg și-a câștigat diploma la o școală de renume, iar tu o ai de la o școală nerecunoscută. Dacă colegul tău face frecvent referiri irelevante la locul în care ți-ai obținut diploma – și sugerează că nu este o școală bună – este probabil o insultă subtilă.

3. Comportament morocănos

Este incomod să fii în preajma oamenilor care sunt morocănoși, ursuzi, posomorâți, acri sau indispuși. Este aproape la fel de rău ca să fii în preajma unor oameni care se comportă așa în mod explicit. De exemplu, o persoană – dacă are chef să îți răspundă – poate alege să răspundă la comentariul, întrebarea sau remarca ta nevinovată într-un mod ușor negativ.

O persoană îmbufnată nu va zâmbi, nici măcar atunci când un coleg spune o glumă și restul biroului râde în hohote.

Oamenii care manifestă un comportament îmbufnat se pot plânge subtil de tot ceea ce îi înconjoară, făcându-i pe toți la locul de muncă să se simtă inconfortabil și triști fără să știe de ce se simt așa.

4. Încăpăţânare

A fi încăpățânat poate fi o trăsătură de personalitate benefică în unele situații, mai ales atunci când iei atitudine și este important să-ți păstrezi poziția. Dar uneori încăpățânarea este doar o modalitate de a pedepsi pe cineva. Persoana indirect încăpățânată își va apăra de obicei poziția sau punctul de vedere riguros și va avea argumente bune, așa că nu poți pur și simplu respinge ceea ce spune pe baza unei lipse de raționament.

În același timp, este clar că își apără poziția doar pentru că știe că te va enerva pe tine sau pe ceilalți care trebuie să-l asculte.

5. Evitarea de a îndeplini sarcinile

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu copiii încăpățânați. Când copiii ating o anumită vârstă – cea de doi ani care este groaznică, adolescența sau altă perioadă în timpul copilăriei sau adolescenței – ei refuză să facă ceea ce li se spune. Dar copiii sunt copii.

Este mai greu de înțeles când un adult se comportă în acest fel. S-ar putea să ai un coleg care aproape întotdeauna găsește o modalitate de a evita sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească. Ei lasă întreaga responsabilitate altora sau preiau o misiune și apoi nu o termină la timp.

Dacă acesta este un rezultat al stresului la locul de muncă, al problemelor de acasă sau al unei personalități mai leneșe, atunci s-ar putea să nu fie un caz de comportament pasiv-agresiv. Dar dacă este frecventă și nu poate fi atribuită în mod evident unor factori externi, poate fi deliberată și poate fi considerată un comportament pasiv-agresiv.

Confruntarea cu agresivitatea pasivă

Acest tip de comportament poate fi cauzat de invidie, gelozie, o tulburare de personalitate subiacentă sau medicamente care produc un comportament pasiv-agresiv ca efect secundar. Doza greșită de medicamente antipsihotice, de exemplu, poate avea acest rezultat.

Cel mai bun mod de a trata cu cineva care este pasiv-agresiv nu este să le spui că greșesc. Ei știu deja ce fac și ar putea să-și intensifice comportamentul negativ drept răspuns, dacă discuți despre asta cu el.

Cea mai eficientă abordare este să ignori comportamentul și să te prefaci că nu îl observi. Dacă nu pare să te afecteze, își pot opri comportamentul din cauza lipsei tale de reacție.

Când ignorarea comportamentului pasiv-agresiv nu este fezabilă, poate pentru că te afectează puternic din punct de vedere psihologic, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să menții distanța față de persoană cât mai mult posibil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?