Cine a aruncat în aer gazoductele Nord Stream? Ce spune procurorul suedez care anchetează sabotajul

Cine a aruncat în aer gazoductele Nord Stream? Ce spune procurorul suedez care anchetează sabotajul

Suedia spune că va cerceta în primul rând actori statali care ar fi responsabili de exploziile de la Nord Stream.

Conductele Nord Stream

Va fi "dificil" să se confirme cine se află în spatele atacurilor de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, au declarat autoritățile suedeze care au investigat incidentul, scrie politico.eu.

Într-o declarație făcută joi, Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat că echipa sa speră "să poată confirma cine a comis această crimă", dar că circumstanțele sunt "dificil de investigat".

Ljungqvist a declarat că este în continuare cel mai probabil ca un stat să fie responsabil pentru acest incident. "Nu excludem nimic, dar faptul că este un actor statal care se află direct sau cel puțin indirect în spatele acestui lucru este, desigur, principalul nostru scenariu absolut", a spus el.

El a avertizat, de asemenea, că incidentul a "devenit o arenă deschisă pentru diferite tentative de influențare".

Exploziile de pe conductele submarine din septembrie 2022 au provocat daune grave și au declanșat investigații separate în trei țări diferite. Conductele fac legătura între Rusia și Germania.

Incidentul, despre care autoritățile suedeze au confirmat anterior că a fost un act deliberat de sabotaj, a generat mai multe teorii cu privire la identitatea și loialitatea vinovaților, Rusia, SUA și un grup pro-ucrainean fiind presupuse a fi implicate. Kremlinul, Casa Albă și guvernul ucrainean au negat cu vehemență implicarea.

"Aceste speculații nu au niciun impact asupra anchetei în curs, care se bazează pe fapte și pe informațiile care au reieșit din analize, din investigațiile de la locul crimei și din colaborarea cu autoritățile din Suedia și din alte țări", a declarat Ljungqvist.

Ancheta Suediei a fost "în primul rând pentru a examina dacă interesele suedeze sau securitatea suedeză sunt amenințate, de exemplu dacă teritoriul suedez a fost folosit pentru a efectua sabotajul", a adăugat el.

Suedia investighează pentru că două dintre scurgerile de gaz au avut loc în apele din zona sa economică exclusivă (ZEE).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...