Cine ar fi comandantul real al Hamas. Hezbollah ar fi avut propriile planuri de atac

Cine ar fi comandantul real al Hamas. Hezbollah ar fi avut propriile planuri de atac

Hamas l-a alertat pe liderul grupării teroriste Hezbollah cu doar câteva minute înainte de a lansa atacul asupra Israelului, în 7 octombrie, potrivit Le Figaro, care oferă detalii despre disensiunile dintre diversele grupări susținute de Iran, dar și din cadrul conducerii Hamas.

Liderul Hamas ar fi decis singur atacul asupra Israelului Foto Shutterstock

Potrivit relatării cotidianului francez „Le Figaro”, membrii așa-numitei „axe a rezistenței iraniene”, inclusiv grupul terorist libanez Hezbollah și alți presupuși proxies din Orientul Mijlociu, au oferit doar un sprijin mediu pentru Hamas în confruntarea cu Israelul, alături de presupuse dovezi ale deteriorării legăturilor dintre conducerea Hamas din Gaza și grupul politic din Qatar.

Articolul citat, bazat în mare parte pe surse care au legături cu diverse grupuri teroriste, inclusiv una despre care se spune că este apropiată de liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, descrie pregătirile cuprinzătoare ale Hamas în vederea atacurilor, precum și represaliile așteptate, de la numirea unor comandanți fictivi care să suporte grosul răspunsului Israelului, până la trimiterea membrilor în misiuni secrete de antrenament; toate acestea în timp ce au ținut secret momentul atacului și alte detalii, cu excepția câtorva persoane, o decizie care comporta riscul să lase mișcarea militantă palestiniană în mare parte izolată.

Atacul șocant din dimineața zilei de 7 octombrie a fost o surpriză totală pentru Israel, al cărui aparat de securitate a respins în mare măsură diversele indicii ale obiectivelor Hamas din lunile precedente, considerându-le drept amenințări fără fundament.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în masacrele care au urmat, majoritatea civili, mulți măcelăriți în casele lor, împușcați sau uciși în timp ce căutau adăpost.

Aproximativ 240 de persoane - inclusiv copii mici și bătrâni - au fost răpite și duse în Gaza pentru a fi folosite ca monedă de schimb; aproximativ 129 dintre ele au rămas acolo, deși se crede că unele au fost ucise între timp.

În timp ce Israelul se străduia să pregătească un răspuns, conducerea Hezbollah din Liban încerca la rândul său, să își facă o imagine asupra a ceea ce se întâmplă, potrivit Le Figaro, care citează o sursă libaneză apropiată grupului terorist.

Cu aproximativ 30 de minute înainte de declanșarea asaltului, la ora 6:30 dimineața, Saleh al-Arouri, un oficial de top al Hamas care locuiește în Liban, a fost sunat pentru a i se transmite să îl anunțe pe șeful Hezbollah Hassan Nasrallah cu privire la ce urma să se întâmple, relatează ziarul.

Hezbollah avea propriile planuri

Hezbollah, care plănuia un asalt similar asupra Israelului, nu a fost deloc încântată, susține cotidianul francez. „Cărțile pe care le aveau în mână pentru un viitor atac împotriva Israelului fuseseră arătate de palestinieni: pătrunderea în interiorul Israelului, [atacuri] aeriene, elementul surpriză”, a declarat sursa libaneză, menționând un „plan bine cunoscut de către elita Hezbollah al-Radwan de a se infiltra în Galileea”.

Deși Hezbollah a început să tragă asupra nordului Israelului a doua zi în sprijinul misiunii Hamas, atacurile sale s-au limitat în mare parte la lansarea de rachete antitanc, drone și tiruri sporadice de rachete, care au vizat în principal orașe israeliene de frontieră evacuate între timp. O sursă din cadrul grupului terorist Jihadul Islamic, susținut de Iran, a declarat, de asemenea, ziarului că acesta a ținut secrete atacurile împotriva Israelului.

Potrivit sursei Hezbollah, Arouri le-a „supralicitat” liderilor Hamas sprijinul pe care îl puteau aștepta din partea Hezbollah și a altora. Nasrallah, incapabil să se angajeze să ofere sprijin, l-a trimis pe Arouri la Teheran, unde acesta și șeful biroului politic al Hamas Ismail Haniyeh au fost informați de liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei că nu se va angaja într-un „război total” împotriva Israelului, a dezvăluit Le Figaro, confirmând un raport al Reuters din noiembrie despre această întâlnire.

Potrivit Reuters, Iranul a refuzat să ajute deoarece nu a fost avertizat în prealabil cu privire la asalt.

Le Figaro l-a descris pe Sinwar ca fiind extrem de secretos, ascunzându-și planurile chiar și de mulți dintre greii Hamas, inclusiv de Osama Hamdan, un oficial din Beirut care a declarat ziarului că a aflat despre atac de la știri.

Fostul șef al Biroului Politic al Hamas Khaled Meshal a refuzat să devăluie pentru Le Figaro dacă liderii politici ai mișcării islamiste palestiniene au știut din timp despre atac.

În lunile care au precedat atacul, Sinwar a încetat în mare măsură să mai comunice cu oficialii Hamas din Qatar și din alte țări, într-atât că până și Moussa Abu Marzouk, un alt om important din grupul politic, a fost obligat să aștepte să îl vadă personal.

Raportul a indicat că, deși grupul politic al Hamas era deschis la negocieri cu Israelul, linia mai dură a lui Sinwar l-a pus în conflict cu șefii săi.

Vorbind pentru ziar, Meshal a declarat că „un armistițiu pe termen lung cu Israelul este cu siguranță negociabil”, iar recunoașterea statului Israelului ar putea fi luată în considerare „atunci când va veni momentul”.

Sinwar, pe de altă parte, are de mult timp reputația de șoim intransigent dedicat distrugerii Israelului.

„Este un mic dictator, insensibil la moartea civililor palestinieni”, a citat ziarul sursa din Iordania, descrisă ca fiind un vechi asociat al lui Sinwar, care îl cunoaște de mult timp pe terorist și vorbește cu el în mod regulat. Acesta a declarat că personalitatea impulsivă a liderului Hamas a dus la conflicte cu conducerea politică.

Umbra umbrei

Potrivit Le Figaro, în timp ce Sinwar și-a ținut planurile secrete față de o mare parte din conducerea și aliații Hamas, el a abordat mici grupuri salafiste pentru arme și pregătire.

Alte pregătiri au inclus trimiterea de membri și aliați ai Hamas pentru a se antrena pentru asalt în Siria și Liban, scoțându-i din Gaza sub pretextul trimiterii lor în Arabia Saudită pentru pelerinajul Hajj. Cu șase săptămâni înainte de atac, el a ordonat comandanților să înghețe comunicațiile între ei.

Sursa din Iordania a afirmat că Sinwar a mers până la numirea unor comandanți figuranți ai unităților armate pentru a-l proteja pe comandantul real. Potrivit raportului, Mohammed Deif, prezentat de multă vreme ca fiind șeful Brigăzilor Izzeldine al-Qassam, este o astfel de momeală.

Deif a stat în mare parte ascuns în umbră. Imaginile cu el sunt atât de rare încât un reportaj al Canalului 12 de știri de miercuri seară, care a dezvăluit o fotografie care pretindea că îl înfățișează, a fost suficient pentru a provoca o mare agitație în Israel, stârnind speranța că trupele din Gaza s-ar putea apropia de el.

De asemenea, se pare că este util ca momeală. În ciuda capacității sale de a se sustrage, Deif a fost supus la nu mai puțin de șapte tentative de asasinat israeliene, reușind să scape de fiecare dată, deși nu mai are un ochi și ar fi infirm.

Sursa l-a numit pe Mohammed Sinwar, fratele mai mic al lui Yahya Sinwar, drept actualul lider al ramurii armate a Hamas.

Sinwar junior a supraviețuit el însuși mai multor tentative de asasinat, potrivit unui articol din Telegraph. În 2014, el și-a înscenat moartea și nu a mai fost văzut de luna trecută, când Forțele de Apărare ale Israelului au publicat o înregistrare video pe care au găsit-o cu frații Sinwar trecând cu mașina printr-un tunel masiv din nordul Gaza.

Relatările indică faptul că Israelul crede că Mohammed Sinwar este un comandant de top în aripa armată a Hamas și a jucat un rol important în planificarea atacurilor din 7 octombrie. El se numără printre cei mai căutați oameni din Gaza, iar un pliant care ar fi fost distribuit în Fâșia Gaza și care oferă recompense pentru informații despre liderii Hamas a pus al doilea cel mai mare preț pe capul său, de trei ori mai mare decât cel oferit pentru Deif.

”Deif nu este mort, merge cu bastoane, dar capul lui încă funcționează bine, el rezolvă problemele interne din ramura armată”, a declarat sursa citată. „Este o figură respectată, dar cel care mișcă brigăzile este Mohammed, fratele, pe care Yahya îl protejează.”

Afirmațiile surselor ziarului francez nu au putut fi verificate în mod independent, inclusiv afirmația potrivit căreia doar trei sau patru persoane știau ora și ziua în care va avea loc atacul.

Miercuri, Canalul 12 de știri a relatat că Shin Bet a primit un pont în timpul verii cu privire la planurile de atac ale Hamas, inclusiv cu privire la momentul în care va avea loc, ceea ce pare să contrazică această afirmație.

Sursa din Iordania a afirmat că, deși nu știa când va avea loc atacul, auzise de planurile acestuia de la Sinwar cu cel puțin doi ani înainte. Aceste planuri vizau un potențial atac chiar mai devastator decât cel care a avut loc: un asediu cu 5.000 de oameni asupra orașului Ashkelon, orașul israelian pe care Sinwar îl revendică drept orașul său natal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?