Cine câștigă și cine pierde dacă Traian Băsescu va candida, de sub fusta Elenei Udrea, la primăria Capitalei

Cine câștigă și cine pierde dacă Traian Băsescu va candida, de sub fusta Elenei Udrea, la primăria Capitalei

Fostul președinte Traian Băsescu încă n-a luat o decizie clară, dar face valuri tot mai des pe la televiziuni amenințând cu o iminentă candidatură la primăria Capitalei. PMP a fluturat ideea încă de la începutul anului. Atunci părea doar o sperietoare utilă în negocierile cu PNL, pentru a obține maxim de profit politic, adică măcar o primărie de sector.

Acum, Băsescu spune că se vede obligat să-și ajute partidul, din moment ce PMP a fost exclus din Alianță, n-a negociat nimeni nimic cu ei și că vor trebui să meargă singuri în alegeri, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

  • ”Eu nu prea ştiu să pierd, n-am învăţat treaba asta în politică şi dacă intru în competiţie o să fac tot ce se poate să câştig. Pe de altă parte, obiectivul meu major este să dau o mână de ajutor PMP-ului, dar poate că vreau să dau şi o lecţie USR-ului”, a declarat, duminică seara, fostul primar general al Capitalei.

De ce ar da o lecție USR-ului și nu primarului în funcție, Gabriela Firea? Din răzbunare că n-a fost acceptat la masă? Din ranchiună? Din frustrarea proscrisului? Dacă va candida ”pentru a da o lecție USR-ului”, Traian Băsescu nu va face altceva decât să o ajute pe Firea să obțină al doilea mandat. Greu de spus acum câte voturi mai poate rupe fostul președinte de la Alianța USR/ PLUS și de la PNL. Cert este că fiecare procent ar putea să încline decisiv balanța.

Dacă Traian Băsescu o va ajuta pe Firea să câștige al doilea mandat, nu doar ea va beneficia de sprijinul său nesperat. Va ajuta și PSD să-și revină din șocul pierderii alegerilor prezidențiale, să atace parlamentarele cu aplomb, să-și găsească mai repede un lider și chiar un candidat la prezidențialele din 2024. Dorește fostul președinte așa ceva?

Unii spun că da, fix asta visează, întoarcerea PSD la putere. De ce? Din cauza dosarelor penale ale celor din jurul său, din cauză că luptă împotriva justiției la fel ca mulți pesediști și din cauză că Traian Băsescu de acum nu mai seamănă deloc cu președintele care a câștigat în 2004 împotriva lui Adrian Năstase și PSD.

Dacă își face într-adevăr toate aceste calcule foarte personale, Traian Băsescu greșește. Nu va câștiga mare lucru. Nici Firea, nici Ciolacu, nici Dâncu sau alt pesedist care vrea puterea nu se va întoarce la epoca Dragnea și nici nu-i văd aranjând dosare pentru apropiații fostului președinte. Și asta nu pentru că PSD s-ar fi reformat și curățat profund, ci pentru că soluțiile de tipul Dragnea s-au dovedit fatale politic, ineficiente, fără viitor.

Cine ar mai câștiga de pe urma candidaturii sale? PMP, partidul creat de dragul Elenei Udrea? Nu, PMP nu va avea de câștigat pe termen lung indiferent ce scor va lua Traian Băsescu, ci va pierde totul. La cum arată sondajele acum, Băsescu prinde cel mult locul trei în clasament. În ultimii ani, partidul condus de Eugen Tomac a făcut eforturi să transmită publicului că se poate descurca singur, curățat de fantomele trecutului.

Or, candidatura lui Traian Băsescu va lipi din nou de fruntea acestui mic partid toate păcatele fostului președinte din al doilea mandat și de după el. De data asta va candida Petrov, turnătorul, nu Băsescu, vânătorul de securiști de acum 10 – 15 ani. Cu o primă sentință defavorabilă în instanță, e mai puțin convingător când neagă colaborarea cu Securitatea comunistă.

Va candida un fost președinte îngenuncheat de o femeie suspectată de acte grave de corupție, nu cel care în urmă cu 16 ani își amenința adversarii politici cu ”țepe” în Piața Victoriei. Până și Elenei Udrea îi va face rău candidatura lui Băsescu. Campania electorală va fi un bun prilej pentru toată lumea să se întrebe ce mai face, cu se mai ocupă, ce afaceri a învârtit sau mai are prin București? O va arunca din nou, cu mâna lui, în gura presei.

Toate acestea și multe alte episoade din trecutul său controversat de președinte îi vor aminti lui Traian Băsescu și alegătorilor că avem de-a face cu un politician expirat, depășit de vremuri, toxic pentru democrație. Și vor fi amintite multe, condensat, orori una mai mare ca alta, cam cât ține campania.

Cine s-ar mai bucura  dacă pierde Nicușor Dan pe mâna lui Traian Băsescu? Poate Dan Barna, în tăcere, și alții lideri pentru care o eventuală victorie a candidatului susținut de Alianța USR/ PLUS și PNL ar înseamna apariția unui politician veritabil, a unui potențial rival, al doilea ca legitimitate după președintele României.

În fine, poate singurul lucru bun al unei eventuale candidaturi va fi tocmai faptul că va pierde la vot. Nu știe să piardă la vot, într-adevăr, dar va avea ocazia să afle pe pielea lui ce înseamnă evacuarea din peisaj cu un șut în spate. Iar cel care-l va trimite pe tușa politicii va fi electoratul, nu un final de mandat prezidențial. La alegerile europarlamentare a trecut pragul la limită, cu 5, 7 procente, dar l-a trecut.

Acum există toate șansele să nu-și mai salte partidul peste acest prag, ci să încaseze prima și ultima înfrângere majoră din carieră. Ar merita scos exact așa din politică pentru involuția constantă din ultimii ani, aruncat afară, prin votul cetățenilor, numai că răul potențial pe care-l poate aduce prăbușirea sa nu merită astfel de satisfacții minore.

Traian Băsescu mai are câteva zile să se gândească dacă răzbunarea este, într-adevăr, arma care i se potrivește cel mai bine. Să reflecteze puțin, înainte de a lua o decizie, de câte ori a regretat după ce a făcut o mutare sau o declarație politică numai și numai din dorința personală de a face rău altora.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro