Cine e Visarion Alexa: De la preot influencer, la acuzații de agresiune sexuală

Cine e Visarion Alexa: De la preot influencer, la acuzații de agresiune sexuală

Biserica Ortodoxă Română este în centrul unui scandal după ce preotul Visarion Alexa a fost pus sub control judiciar pentru că ar fi agresat sexual o enoriaşă.

Visarion Alexa este cercetat penal pentru agresiune sexuală. Foto: Facebook

Visarion Alexa are 46 de ani și este parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, București. Este unul dintre cei mai populari preoți, fiind prezent la numeroase emisiuni radio și TV și printre cei care utilizează rețelele de socializare pentru a le răspunde tinerilor pe teme de interes. Postarile preotului au sute de distribuiri, ajungând şi pe reţeaua TikTok, folosită în principal de tineri.

"De prezenţa pe social media se ocupă tinerii de la parohie care şi-au asumat-o ca preocupare principală. Ei au decis să înregistreze dialogurile şi discuţiile pe care le avem, să le transcrie şi apoi ajung în spaţiul virtual considerând că ar putea fi de folos mai multor oameni", spunea Visarion Alexa, într-un interviu pentru Adevărul.

Duhovnicul modera emisiunea „Pâine şi sare” de la Radio Trinitas, în care discuta cu invitaţi din toate domeniile despre teme de actualitate. Printre invitaţii acestuia sunt Adela Popescu, Connect-R sau Mirela Retegan (fondator Gaşca Zurli).

Ulterior acţiunii procurorilor, emisiunile respective au fost sterse de pe YouTube de reprezentanţii Trinitas.

Visarion Alexa este printre cei care i-au luat apărarea Patriarhului Daniel după reportajul Recorder intitulat „Marele Alb”, în care s-au făcut dezvăluiri despre finanţele Bisericii Ortodoxe Române. În pandemie, a avut o atitudine precaută referitoare la măsurile de prevenţie.

"Preoţia, o vocaţie"

„Cred că un preot nu are altă menire sau misiune mai importantă decât a sta înaintea oamenilor şi a-i ajuta să treacă peste momentele grele şi să îl descopere pe Dumnezeu. Misiune înseamnă că cineva mă direcţionează să împlinesc o anumită misiune. Acel cineva este părintele patriarh, episcopul meu, şi cu binecuvântarea lui, de fiecare dată merg oriunde mi se spune, nu este o opţiune personală şi nu este o preocupare personală. (…) Preoţia este o vocaţie, o chemare şi o misiune. Orice preot care crede că este o virtute lucrul acesta se pierde pe sine”, spunea Visarion Alexa, în aprilie, într-un interviu acordat „Adevărul“.

De asemenea, preotul a criticat Biserica Ortodoxă Rusă pentru atitudinea legată de invadarea Ucrainei. „Condamn vehement atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse care nu stă împotriva războiului şi nu a spus nimic”.

Acuzații de agresiune sexuală

Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar după ce o enoriașă l-a acuzat de agresiune sexuală. Inițial, Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 l-a reținut și a cerut arestarea lui, însă instanța a respins cererea. Plângerea a fost depusă de o femeie în vârstă de 37 de ani pe data de 17 august, când autoritățile au demarat o anchetă. Poliţia Capitalei anunţă că dosarul a fost investigat cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei de Operaţiuni Speciale, structură a Poliţiei Române specializată în acţivităţi de interceptare şi filaj.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat avocata preotului, citată de news.ro. Mariana Mihai a mai precizat că a fost o discuţie între cei doi „nu neapărat o agresiune”.

Reacția Patriarhiei Române

Arhiepiscopia Bucureștilor a demarat o anchetă internă în acest caz. Prima măsură luată, până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autoritățile abilitate, este „suspendarea de la slujirea preoțească”, a spus reprezentantul Patriarhiei.

„Vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum în sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează. Vă pot spune doar că Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă. Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericeşti în cadrul Consistoriului bisericesc”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru „Adevărul“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”