Cine era judecătoarea din Bihor care s-a sinucis

Cine era judecătoarea din Bihor care s-a sinucis

Judecătoarea Georgeta Ciungan, fostă șefă a Secției Penale din cadrul Tribunalului Bihor, a fost găsită fără viață luni dimineață, în locuința sa din comuna Nojorid. Avea 51 de ani, scrie bihoreanul.ro .

Tragica descoperire a fost făcută de polițiști, alertați după ce magistratul n-a răspuns unor apeluri telefonice repetate.

Primele informații indică o posibilă sinucidere, însă ancheta este în desfășurare pentru a stabili cu exactitate circumstanțele morții.

„Tribunalul Bihor anunță cu profund regret decesul doamnei judecător Georgeta Ciungan. Cauzele decesului nu sunt încă oficial cunoscute. Dumnezeu s-o odihnească! Transmitem condoleanțe familiei”, se arată într-un scurt comunicat trimis luni de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecător Florin Beniamin Chichineșdi.

Suferea de depresie

Georgeta Ciungan suferea de mai multă vreme de depresie și fusese internată în spital la începutul acestui an din cauza acestei afecțiuni, conform surselor ziarului.

Judecătoarea s-a confruntat, de asemenea, cu dificultăți în viața personală, trecând printr-un divorț dificil, motiv pentru care solicitase chiar și un ordin de protecție împotriva fostului ei soț.

Magistrat din anul 2015, ea și-a desfășurat activitatea inițial la Tribunalul Focșani, iar din noiembrie 2018 activa la Tribunalul Bihor, unde a ocupat pentru o perioadă și funcția de președinte al Secției Penale.

Ea a judecat dosare importante de pe rolul Tribunalului Bihor.

Cercetată disciplinar

Georgeta Ciungan, specializată în cauze de corupţie, judeca, între altele, procesul privind un scandal de la Universitatea din Oradea, în care DNA o acuză pe psihologa Camelia Dindelegan că, prin intermediul consortului, preotul ortodox Marin Dindelegan, le-ar fi dat cadouri rectorului Constantin Bungău şi decăniţei de la acea vreme a Facultăţii de Științe Socio-Umane, Floare Chipea, pentru a o sprijini să promoveze în gradul de profesor universitar. Avea să se pronunțe în caz pe 15 mai.

Amintim că în 2019 Georgeta Ciungan a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară, după ce, în dosarul ce vizează acuzațiile de corupție din Universitatea din Oradea, a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Procesul era afectat de Decizia 51/2016 a Curții Constituționale (CCR), care a declarat ilegale interceptările realizate cu sprijinul SRI. Judecătoarea Ciungan a suspendat atunci judecarea dosarului și a solicitat CJUE clarificări privind aplicabilitatea deciziilor CCR în contextul legislației europene, fapt pentru care a fost anchetată disciplinar sub acuzația de ignorare a hotărârilor CCR, abatere sancționabilă inclusiv cu excluderea din magistratură.

Ulterior, pe 21 decembrie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) i-a dat dreptate judecătoarei Georgeta Ciungan și altor magistrați romani, stabilind că judecătorii naționali au dreptul să ignore decizii ale curților constituționale atunci când acestea contravin legislației europene. CJUE a mai precizat explicit că aceștia nu pot fi cercetați disciplinar pentru astfel de decizii. În același timp, Curtea Europeană a stabilit că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este obligatoriu pentru România, întărind astfel supremația dreptului european asupra interpretărilor interne contradictorii.

Tot în 2021, Georgeta Ciungan a ajuns din nou în atenția Inspecției Judiciare, condusă de Lucian Netejoru, după o sesizare a site-ului anti-DNA luju.ro. Ea și alți șapte judecători au fost acuzați că au afectat „prestigiul justiției” prin comentarii critice la adresa Inspecției Judiciare, făcute pe grupul privat de Facebook „Forumul Magistraților”.

Fostă campioană mondială

Dublă medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Atletism din 1992, desfășurat la Barcelona, la probele de 400 metri garduri și ștafetă 4x400 metri plat, Georgeta Ciungan a fost una dintre sportivele de elită ale României.

Cariera sa sportivă s-a încheiat dramatic, în urma unei fracturi la tendonul ahilian, suferite în timp ce se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney.

După retragerea din activitatea competițională, Georgeta Ciungan s-a reinventat profesional și, în 2008, a devenit studentă la Facultatea de Drept a Universității George Barițiu din Brașov.


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ „S-a blocat tot financiar. S-a încetat orice plată” / Umbrărescu oprește lucrările la autostrăzile A8 și A3 pe perioadă nedeterminată? / Mesajele c…

2 „S-a așezat cu nesimțire în față” / La întâlnirea cu românii de aici ar fi ieșit printr-o ușă din spate și a plecat rapid cu o mașină

3 Culise din bătălia pentru putere din PSD, unde scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate

4 VIDEO Da, în microbuz este Simion, care fuge! / „Nu a fost preconizată, nu am fugit. Întrebați oamenii de acolo, nu propaganda. Pierdeam avionul”

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune despre Viktor Orban...