Cine este spionul american extras de SUA din Rusia. Ar fi fost angajat al Administrației prezidențiale ruse

Cine este spionul american extras de SUA din Rusia. Ar fi fost angajat al Administrației prezidențiale ruse

Spionul american care a fost extras în 2017 din Rusia, după o întâlnire a președintelui Donald Trump cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, ar putea fi Oleg Smolenkov, un angajat al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse și consilier de încredere al al lui Yuri Ushakov - un consilier al lui Putin pe probleme de politică externă, relatează The Moscow Times, citând cotidianul Kommersant.

Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes unul dintre cei mai buni spioni din interiorul guvernului rus, de teama ca președintele Trump și administrația sa să nu cumva să expună sursa, au spus mai mulți oficiali ai administrației Trump pentru CNN.

Decizia a avut loc la puțin timp după o întâlnire din mai 2017 din Biroul Oval în care Trump a discutat informații strict secrete cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și ambasadorul Rusiei în SUA, Sergei Kislyak, potrivit CNN.

Pe de altă parte, The New York Times a scris că presupusul informator al CIA a fost extras, după ce a ajutat serviciile secrete ale SUA să conducă ancheta privind presupusa ingerință a Rusiei în cursa prezidențială din SUA din 2016.

Presupusul spion SUA ar putea fi Oleg Smolenkov, un oficial din administrația prezidențială a lui Putin care locuiește acum în Washington DC, a scris marți Kommersant.

Smolenkov a fost un consilier de încredere al lui Yuri Ushakov de pe vremea când acesta era ambasadorul rus în SUA.

”Este un lucru serios”, a spus un oficial sub protecția anonimatului, pentru Kommersant, cu privire la nivelul ridicat la informații secrete.

New York Times a scris că un spion rus a fost recrutat acum mai multe ”decenii”. Smolenkov a fost dat ca dispărut în timp ce se afla cu familia în vacanță în Muntenegru în iunie 2017. Anchetatorii ruși au închis dosarul dispariției concluzionând că ar fi vorba de o crimă, dar Kommersant a scris că Serviciul Federal de Securitate a aflat mai târziu că este viu și că trăiește în străinătate.

Marți, biroul pentru afaceri prezidențiale din Rusia a spus că nu îl angajase pe Smolenkov.

Kommersant a găsit date publice care arată că Oleg și Antonina Smolenkov au cumpărat o proprietate în nordul statului Virginia.

Smolenkov trăiește acum sub protecția guvernului american.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

4 Informații certe

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…