Cine se teme de Dacian Cioloș?

Cine se teme de Dacian Cioloș?

Ironia fara margini a sortii face ca atacul menit sa dinamiteze partidul lui Dacian Ciolos sub suspiciunea de a fi fost pregatit de exponenti ai fostei securitati are el insusi duhoarea metodelor securiste, a dosarului de cadre si a originii nesanatoase. Ceea ce cred ca spune mai multe despre cei care au lansat ofensiva decat despre tintele ei.

In esenta, acuzatia lansata de istoricul Marius Oprea, apropiat de Tariceanu, colaborator cu Dan Voiculescu si autodeclarat prieten apropiat cu Tavi Hoandra, este ca partidul PLUS ar fi fost fondat de fiul si nora unui fost anchetator al securitatii, Alexandru Iordache.

O sageata lansata pentru ca imediat propaganda puterii, dar si oameni de buna credinta, insa inca sub trauma fostei securitati, sa reactioneze vehement.

Este adevarat ca la asta a contribuit si reactia extem de neinspirata a lui Dacian Cioloscare, in loc sa puna lucurile la punct, s-a apucat sa sugereze ca pana la urma fiecare roman poate fi suspectat ca avut o legatura cumva cu securitatea, ceea ce reprezinta o gafa de comunicare imensa.

Eu cred ca inteleg unde a vrut sa bata dl Ciolos, mai subtil decat ar fi fost cazul, pentru ca nu a fost inteles. Cred ca a vrut sa atraga atentia celor care ridicau cel mai tare piatra sa se uite bine in jur. Dar asa cum a fost formulata, reactia a fost, repet, total neinspirata.

Ceea ce mi se pare mie grav in povestea asta nu este ce a facut tatal unui fiu, ci faptul ca un fiu este acuzat pentru faptele tatalui sau. Si o fac cei care se plang cel mai mult de metodele securiste.

Raspunderea, inclusiv cea penala, administrativa sau disciplinara, este individuala, nimeni nu raspunde decat pentru faptele sale, nu si pentru ale altuia, cu atat mai mult atunci cand este vorba despre fapte asupra carora nu putea avea niciun control, pe care nu putea in niciun fel sa le influenteze. In civil, doar parintele poate raspunde pentru faptele copilului sau minor, dar niciodata invers.

Asa cum nu m-a interesat niciodata cine este bunica lui Bogdan Olteanu sau cine este mama/tatal cui, nu ma va interesa cine este tatal, respectiv socrul fondatorilor PLUS.
 

Daca se va dovedi ca ei insisi au comis ceva, ca ei insisi impartasesc credintele, practicile fostei securitati, ca fac parte din vreo retea, asumat, prin vointa si faptele lor, lucrurile ar fi cu totul diferite si am putea vorbi despre raspunderea lui Dacian Ciolos ca s-a asociat cu asemenea persoane sau nu a verificat cu cine se asociaza.

Deocamdata insa, sotii Iordache sunt doar doi avocati despre care nu exista informatii ca ar fi comis ceva ilegal sau imoral, iar a-i ostraciza pentru simpla lor ascendenta, pentru fapte comise poate inainte de a fi nascuti sau pe cand erau foarte mici mi se pare o porcarie ea insasi de natura pur securista.

Cat despre autorul denuntului, am mari rezerve privind moralitatea si buna credinta a personajului. Cine vrea sa inteleaga mai bine cine este istoricul Marius Oprea, candva foarte respectat, recomand cu incredere textul scris de Madalin Hodor, un adevarat luptator impotriva securismului: Tu esti Marius Oprea?

Eu cred mai degraba ca niste oameni s-au speriat foarte tare de perspectiva pe care o prezinta din punct de vedere electoral Dacian Ciolos si de faptul ca acesta a dovedit o neasteptata abilitate de a depasi obstacolele puse partidului pe care il crease anterior si care statea blocat in tot felul de proceduri judiciare practic fara sansa de a fi inregistrat pana la europarlamentare.

Dacian Ciolos ar trebui sa fie constient ca a starnit o mare spaima si capcanele care ii vor fi intinse sunt pe masura, de aceea, in opinia mea, ar trebui sa fie foarte atent la capitolul comunicare pentru ca, o regula de baza, nicio criza nu este cu adevarat letala, ci doar proasta ei gestionare o poate face letala (vezi cazul Mona Musca).

Tot ce pot sa sper asadar este ca dl Ciolos se va ridica din punct de vedere politic la inaltimea temerii pe care a starnit-o, ca va reusi sa se curete de persoane infinit mai periculoase prin incompetenta sau duplicitate decat copiii unui personaj controversat si ca prin asta va forta toata clasa politica la o recalibrare fara de care tara asta e pierduta.

Altfel, cu sau fara sotii Iordache, va fi degeaba, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia