Cine sunt candidații pentru șefia AEP și Curtea de Conturi

Cine sunt candidații pentru șefia AEP și Curtea de Conturi

Aleșii din comisiile de specialitate din Parlament vor audia luni candidații înscriși pentru funcția de președinte al AEP și de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

Toni Greblă e favorit pentru șefia AEP FOTO gov.ro

La fiecare dintre cele două funcții vacante, aflate sub control parlamentar , sunt înscriși câte doi candidați. Pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente s-a înscris Toni Greblă, care va fi susținut de grupurile PSD, PNL, UDMR și al minorităților naționale. Acesta deține funcția de prefect, fiind suspendat din cea de președinte al Secției de drept privat.

Greblă are și un contrcandidat, care a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor. Mai precis, AUR susține o avocată, pe Iulia-Andreea Băbeanu, pentru funcția de șef al AEP.

Și pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi sunt propuși doi candidați, unul care se bucură de sprijinul Coaliției, iar celălalt propus de AUR. Sprijinul Coaliției îl are, potrivit surselor Adevărul, Camelia Pricopie, soția rectorului SNSPA, Remus Pricopie. Camelia Pricopie este angajată a Băncii Naționale a României din 2012, iar anterior a lucrat pe fonduri structurale în cadrul Uniunii Executive de Finanțare a Învățământului Superior - Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Pricopie ar urma să fie numită pe o funcție alocată în Coaliție celor din PSD. Contracandidat ar urma să fie Cătălin Ghinăraru. Candidatul AUR lucrează de 22 de ani la Institutul Național de Cercetări Științifice în domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Audierile pentru cei patru candidați vor avea loc luni dimineață. Greblă și Băbeanu vor fi audiați de comisiile juridice, în timp ce Pricopie și Ghinăraru de comisiile reunite de buget finanțe.

Cum au ajuns funcțiile vacante

La AEP, Constantin Mitulețu-Buică și-a dat demisia în urma probleme de integritate, la începutul lunii ianuarie. Mitulețu-Buică fusese de-a lungul timpului implicat în mai multe controverse, fie legate de actiivtatea sa în AEP, fie în ceea ce privește parcursul studiilor.

Cu toate acestea, fostul președinte al Autorității Electorale revine în cadrul instituției în urma unei decizii a premierului României publicate în Monitorul Oficial. Constantin Buică va ocupa funcția de secretar general.

„Decizie privind constatarea încetării și reluarea activității în funcția de secretar general al Autorității Electorale Permanente a domnului Constantin-Florin Mitulețu-Buică. (..) Se constată încetarea suspendării de drept a raportului de serviciu și reluarea activității în funcția de secretar general al Autorității Electorale Permanente a domnului Constantin-Florin Mitulețu-Buică”, se arată în decizia prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Cealaltă funcție a fost ocupată până lunile trecut de Niculae Bădălău, fost baron PSD de Giurgiu. Fostul ministru PSD ajunsese în funcție în 2020 la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani. În 2017, o modificare la legea de funcționare a Curții de Conturi a deschis drumul către acceptarea lui Bădălău, care inițial nu întrunea toate condițiile pentru a fi acceptat.

Niculae Bădălău a fost trimis în judecată, în stare arest preventiv, de către Direcția Națională Anticorupție pentru trafic de influență și dare de mită în formă continuată. PSD s-a desolidarizat imediat de Bădălău și a cerut să-și dea demisia, pentru a nu fi nevoiți să convoace Parlamentul pentru revocare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…