Cine sunt cei doi capi ai FSB arestați de Putin

Cine sunt cei doi capi ai FSB arestați de Putin

Jurnalistul de investigații Christo Grozaev, șeful platformei Bellingcat, a făcut vineri, 11 martie, o analiză privind informația conform căreia Vladimir Putin i-ar fi arestat pe șeful filialei Externe a Serviciul Federal de Securitate (FSB) și pe adjunctul acestuia.

Jurnalistul subliniază că, dacă informația se adeverește, arestarea lui Serghei Beseda, șeful Serviciului, și a adjunctul său, Bolukh, ar dovedi faptul că Putin a fost prost informat în legătură cu invazia în Ucraina.

”Dacă se confirmă, aceasta va fi o știre cu adevărat majoră. Beseda și Bolukh ocupă funcții la cel mai înalt nivel. Beseda a fost literalmente responsabil de informațiile în Ucraina (= tipul care l-ar fi indus în eroare pe Putin cu privire la disponibilitatea ucrainenilor de a fi ”eliberați”). Bolukh, de asemenea, responsabil cu dezinformarea”, a scris jurnalistul pe Twitter.


Grozaev scrie pe Twitter și despre ce se întâmplă în Rusia după apariția informației, furnizată în premieră de un alt jurnalist de investigații reputat - Andrei Soldatov.

Un canal rusesc de Telegram puțin credibil a relatat în seara zilei de vineri că cei doi șefi FSB ar fi fost duși la audieri la departamentul militar de contraspionaj al FSB și c-ar fi încă acolo. "Cei doi nu răspund la telefon. Am încercat", mai scrie Grozaev.

Grozaev vorbește și despre taberele din Serviciul Federal de Securitate (FSB), amintind că ”a existat o epurare” în interiorul instituției, când ”loialiștii” au încercat să îi îndepărteze pe ”tehnocrați”. ”Presupusele arestări (n.r. - ale celor doi șefi) nu pot face lucrurile mai stabile”, mai notează jurnalistul.

Christo Grozaev este directorul executiv al Bellingcat, grup de investigații specializat în verificarea faptelor și informațiilor cu sursă deschisă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu