
Cine sunt ceilalți doi moldoveni care au interdicție de intrare în România și în spațiul Schengen, alături de edilul Chișinăului
Fostul premier comunist și actual lider al partidului Viitorul Moldovei, Vasile Tarlev, precum și jurnalista controversată Natalia Morari ar avea interdicție de intrare în România și în spațiul Schengen, alături de edilul Ion Ceban, scrie presa de la Chișinău.
Vasile Tarlev nu a venit cu un punct de vedere până la momentul publicării acestui articol, iar Natalia Morari a afirmat că va oferi o reacție când va avea confirmarea oficială privind măsura restrictivă.
,,Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris ea pe canalul său de Telegram.
În data de 9 iulie, responsabilii Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) au anunțat că trei persoane din Republica Moldova, printre care primarul Ion Ceban s-au ales cu interdicței de intrare în România și spațiul Schengen.
„Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, au precizat reprezentanții MAE.
Detalii despre ceilalți doi moldoveni
Jurnalista controversată Natalia Morari a candidat independent în toamna anului trecut la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Ea este iubita controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care se află după gratii în Marea Britanie, unde s-a ascuns de justiția moldoveană. El a fost condamnat la 18 ani de pușcărie în cazul fraudei bancare, fiind eliberat din închisoare în urma demersului de suspendare a executării pedepsei depus de pro-rusul Alexandr Stoianoglo când ocupa funcția de procuror general.
Atât Natalia Morari, cât și Veaceslav Platon au criticat dur guvernarea pro-europeană a țării vecine. Jurnalista, despre care se spune că ar fi agent al serviciilor speciale ruse, a devenit cunoscută în anii 2000 prin articolele despre corupția din Rusia, precum și ulterior prin rolul său în cadrul demonstrațiilor din aprilie 2009 de la Chișinău. Ea a fost acuzată că alături de bloggerul rus Eduard Baghirov, un apropiat al regimului de la Kremlin, și ex-consilierul comunistului Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk, ar fi deturnat protestele în unele violente. Iar în 2018, Natalia Morari a fost inclusă în baza de date a platformei „Mirotvoreț” din Ucraina, fiind prezentată drept agent al serviciilor speciale ruse și acuzata că ar fi intervenit în treburile interne ale țării și că ar fi manipulat opinia publică. Aceasta neagă toată acuzațiile.
Și Vasile Tarlev a participat în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.
Vasile Tarlev, care a deținut funcția de prim-ministru în timpul guvernării comuniste în Republica Moldova, este în prezent liderul partidului Viitorul Moldovei, acesta fiind creat în anul 2022 la Comrat, localitate din regiunea prorusă Găgăuzia, inițial având denumirea Bugeacul Nostru.
Sursa: adevarul.ro