Cine va avea acces la datele medicale ale pacientului după deces

Cine va avea acces la datele medicale ale pacientului după deces

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că aparţinătorii, moştenitorii, rudele pot avea acces la datele medicale ale unui pacient care a decedat, în situaţia în care acesta nu şi-a exprimat în timpul vieţii o dorinţă contrară şi consemnată în scris.

Pacient spital

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanţa de urgenţă completează în acest sens articolul 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

"Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia", menţionează sursa citată.

Datele privind diagnosticul , medicaţia , investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.

Prin acest act normativ se creează posibilitatea aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris în acest sens.

În prezent, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia.

Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale, mai precizează Guvernul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…