Ciolacu anunță că renegociază cu Bruxelles-ul deficitul bugetar: „România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort”

Ciolacu anunță că renegociază cu Bruxelles-ul deficitul bugetar: „România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort”

Guvernul se pregătește de majorarea deficitului, ținta de 4,4% asumată fiind considerată nerealistă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni seară, că în renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul. Nu este singura chestiune în discuție, termenul asumat de șeful guvernului fiind 31 august, scrie Hotnews .

„PNRR este structurat greșit, nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR - de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a spus Ciolacu, la Aleph News.

El a precizat că a avut discuții cu Comisia Europeană, dar nu s-a ajuns la un acord încă.

Șeful guvernului a adăugat că fără o reformă, inclusiv administrativă, situația va fi dezastruoasă.

„România, în acest moment, va ajunge la un deficit mai mare decât anul trecut, 6,2%, dacă nu ia nicio măsură: va duce la blocarea fondurilor europene, costuri mai mari la împrumuturi și la instabilitate politică”, a spus el.

„România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort. E posibil să renegociem cu Comisia, se va vedea în rectificarea bugetară care va arăta cu ce deficit vom închide”, a comentat Ciolacu.

El a precizat că situația nu este similară însă cu 2010.

„Dacă nu luăm măsuri, situația va fi dramatică”, a spus Ciolacu.

În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene

Marcel Ciolacu a declarat că ordonanțele privind reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar și cele privind măsurile fiscale se vor da până la finalul lui august. Premierul a confirmat că se vor scoate anumite excepții fiscale, argumentând că „nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene”.

„OUG-urile cu măsurile privind reforma administrativă, cât și cele care țin de echitatea fiscală se vor da concomitent. Unele măsuri se aplică de anul acesta, altele din 2024. Inclusiv scoaterea unor excepții. (...) România nu poate fi un off shore. În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene. În acest moment România nu-și mai permite acest lucru, acest lucru nu înseamnă că vom veni cu noi taxe”, a spus el.

Ciolacu a spus că nu are o problemă să-și asume toate aceste măsuri pentru că nu scade veniturile.

„Cea mai mare provocare este să facem corecțiile fără să mărim TVA”, a adăugat premierul

Știre în curs de actualizare


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat