Ciolacu, întrevederi cu reprezentanți ai companiilor din Emiratele Arabe Unite: Am convenit dezvoltarea unor proiecte majore de investiții

Ciolacu, întrevederi cu reprezentanți ai companiilor din Emiratele Arabe Unite: Am convenit dezvoltarea unor proiecte majore de investiții

Premierul Marcel Ciolacu a susținut ca s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții unora dintre cele mai puternice companii din Emiratele Arabe Unite, printre care Al Dahra, Mubadala, IHC/Abu Dhabi Ports și ADNOC cu care a convenit dezvoltarea unor proiecte majore de investiții în România, printre care extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, dar și investiții în energie verde și în procesare alimentară.

M-am întâlnit astăzi cu reprezentanții unora dintre cele mai puternice companii emirateze, printre care Al Dahra, Mubadala, IHC/Abu Dhabi Ports sau ADNOC cu care am convenit dezvoltarea unor proiecte majore de investiții în România: extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investiții în energie verde și în procesare alimentară. Sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea țării noastre, pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite, dar și pentru echilibrarea balanței noastre comerciale, prin creștere exporturilor”, a declarat premierul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Conform Executivului, dezvoltarea de proiecte strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi. Totodată, potrivit sursei ciatate, premierul Marcel Ciolacu a exprimat în cadrul întrevederilor de joi interesul părții române în menținerea la cote înalte a relațiilor bilaterale și în atragerea investițiilor emirateze, context în care a subliniat importanța celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmează să se desfășoare la București în perioada imediat următoare.

Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România a unor investiții majore. Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, prim-ministrul român a apreciat că asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări au un rol important în promovarea și susținerea cooperării bilaterale și a schimburilor de experiență.

Premierul român a menționat că această vizită va conduce și la amplificarea prezenței companiilor românești pe piața emirateză. În același timp, ambele părți și au manifestat interesul pentru constituirea Fondului suveran de investiții România – EAU.

Potrivit Executivului, unul din subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi l-a reprezentat cooperarea în sectorul energetic, „în condițiile în care România are încă o componentă importantă de folosire a energiei convenționale, astfel încât oferă oportunități de cooperare în domeniile produselor petroliere și gazelor naturale, dar se află în curs de desfășurare și tranziția către o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE”. „De aceea, sunt încurajate investiții semnificative în domenii precum energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, dar și în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei, în scopul echilibrării sistemului energetic din România”, mai arată sursa citată.

Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerțului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare și IT&C, aceste mărfuri oferind un potențial încă insuficient explorat.

Iar în ceea ce privește transporturile, pe lângă importanța strategică a Portului Constanța, Guvernul subliniază că țara noastră oferă oportunități de cooperare și pentru dezvoltarea rețelelor feroviară și rutieră de care dispune.

Premierul Marcel Ciolacu a amintit și de cele opt proiecte propuse de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare și care ar putea fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală.

Potrivit Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, joi, întrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanții companiei IHC/Abu Dhabi Ports și cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și președinte al Summitul-ui mondial pentru acțiuni climatice COP28.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro